Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Opera SND potrebuje reformu, vyhlásil M. Drlička

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Drlička spolu s riaditeľom Opery SND Luborom Cukrom a ekonomickým riaditeľom Matejom Bošňákom odmietli takisto výčitky o tom, že manažment s členmi Opery SND nekomunikuje.

Bratislava 2. mája (TASR) - Opatrenia, ktoré sa realizujú v Opere Slovenského národného divadla (SND), sú nevyhnutnými reformnými krokmi, ktoré smerujú k ekonomickej stabilizácii i umeleckému reštartu. Na pondelkovom stretnutí s médiami, na ktorom vysvetľovali redukciu interných sólistov v opere, to zdôraznili predstavitelia manažmentu SND. "Kroky, ktoré robíme, sú nástrojom, aby sme opravili Operu SND, aby sme ju znova postavili na nohy," vyhlásil generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Vysvetlil, že ak by k opatreniam neprišlo, naďalej by sa zhoršovala situácia, ktorá je už i tak v priebehu rokov poznačená redukciou počtu predstavení, rovnako tak stagnáciou diváckeho záujmu o operné predstavenia. "Opatrenia vyplývajú zo zefektívňovania nákladov súvisiacich s vyťaženosťou sólistov, diváckou návštevnosťou a tržbami z predstavení," uviedol o zámere, pri ktorom zdôraznil nielen ekonomický efekt a imperatív rozpočtovej zodpovednosti, ale aj umelecký reštart opery.

V súvislosti s kritizovanou redukciou interných sólistov a využívaním externých hostí ďalej pripomenul osvedčený model zo zahraničia, odvoláva sa pritom na skúsenosti iných scén, napríklad Národného divadla moravskosliezskeho, kde bol počet sólistov zredukovaný z 20 na šesť, alebo Národného divadla Brno, kde pri operných predstaveniach je pomer interných a hosťujúcich sólistov 30:70.

Drlička spolu s riaditeľom Opery SND Luborom Cukrom a ekonomickým riaditeľom Matejom Bošňákom odmietli takisto výčitky o tom, že manažment s členmi Opery SND nekomunikuje. Zopakovali, že so sólistami, ktorí dostali výpoveď, chce SND naďalej spolupracovať v externej forme. "Nikto nie je vyhadzovaný," zdôraznil Drlička. "Chceme sa však otvoriť aj novým umelcom, novým tváram," dodal.

Šéf SND sa napokon ostro ohradil voči vyjadreniam naznačujúcim jeho komerčný prospech z prenájmu historickej budovy SND. "Technický a technologický stav budovy znemožňuje divadelnú činnosť, prenájom na akcie, ktoré sa konať v týchto podmienkach môžu, pokrýva časť nákladov na nevyhnutnú údržbu budovy," upozornil. "Počet prenájmov nie je pritom veľký, v roku 2021 išlo o šesť, v aktuálnom roku o päť akcií, objednávateľom sú často štátne inštitúcie," dodal.

Sólisti Opery SND kritizujú manažment za rušenie interných zmlúv, redukciu operných predstavení, nedostatočnú komunikáciu i absenciu vízie budúcnosti Opery SND. Poukazujú na to aj v liste ministerke Natálii Milanovej (OĽANO).

Šéfka rezortu, ktorá sa zúčastnila na stretnutí, súhlasí s nevyhnutnosťou reformných krokov. "Do konkrétnych opatrení manažmentu, ktorý má svoju nespochybniteľnú legitimitu, ministerstvo kultúry nezasahuje," uviedla.

O situácii v Opere SND má rokovať v utorok (3. 5.) Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá.