Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

M. Kasarda o knihe Dole! Dole!: Je to paródia na mafiánske romány

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Príbeh zasadil do nedefinovaného roku, možno sa píše rok 2023 alebo 2024, a starší páni, ktorí "nemajú čisté ruky", nostalgicky spomínajú na svoju mladosť.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Dole! Dole! je názov drsnej čiernej grotesky z pera novinára, literárneho publicistu a spisovateľa Martina Kasardu. Po románe Krajina krásnych ľudí (2020), v ktorom kritizoval súčasnú spoločnosť s ľahkým dystopickým nádychom, vsadil v novinke na čierny humor a namiesto blízkej budúcnosti spomína na minulosť 90. rokov, keď v Dunajskej Strede prekvitala mafia.

"Mafiánska skupina sa rozhodne, že si v Dunajskej Strede založí strednú školu, pretože nemá ľudí. V jednom z rozhovorov tam odznie, že keď majú školu vinári a policajti, prečo by nemali vychovávať svojich následníkov aj mafiáni. Príbeh sa začne odvíjať od tohto bláznivého nápadu," uviedol pre TASR Kasarda k príbehu o tom, čo sa stane, keď šedivejúci mafiáni nostalgicky spomínajú na staré zlaté časy. V románe opisuje aj to, ako by vyzerala stredná škola pre žiakov, ktorí po absolvovaní nájdu uplatnenie v organizovanom zločine. "Je to paródia na mafiánske romány," podčiarkol autor.

Príbeh zasadil do nedefinovaného roku, možno sa píše rok 2023 alebo 2024, a starší páni, ktorí "nemajú čisté ruky", nostalgicky spomínajú na svoju mladosť. "Sú to fiktívne postavy, ale ich spomínania na mladosť a skutky, ktoré sa odohrali v Dunajskej Strede, sú reálne," približuje Kasarda románové postavy, ktoré spomínajú aj na to, čo sa stalo v bare Fontána v roku 1999 a aká bola atmosféra v meste.

"Dunajská Streda bola a je dosť postihnutá tieňom mafie, ľudia o tom neradi rozprávajú, ťažko spomínajú na toto obdobie a boli by radi, keby bolo vymazané z histórie. Chcel som to trošku odľahčiť, ale aj ukázať, že pohrobkovia mafie prežili a dnes môžu pôsobiť v rôznych funkciách," hovorí autor knihy, ktorá ponúka zábavné, ale zároveň aj trochu mrazivé čítanie o tom, ako je to na Slovensku. "Dunajská Streda je vypuklá, ale mohli by sme spokojne rozprávať o podobných gangoch, ktoré sa objavovali v Bánovciach na Bebravou alebo v Liptovskom Mikuláši, vždy tam boli aj ľudia spojení s organizovaným zločinom," poznamenal Kasarda.

Ako podľa neho vyzerajú hodiny v mafiánskej škole a aké praktické veci sa v nej deti učia? "Odrážajú reálny študijný plán, akurát, že na hodine biológie sa neučia o piestikoch a bliznách, ale o tom, ako mučiť človeka. Na hodine slovenčiny majú zasa trochu divnú slovenčinu, napríklad rozdiel medzi minulým a prítomným časom majú taký, že minulý čas znamená 'tvoje peniaze' a prítomný čas 'moje peniaze'," uzavrel.