Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Klavirista Martin Kráľ vydal skladbu na pamiatku svojho starého otca

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ábel Kráľ (1932 - 2023) publikoval viac ako 100 vedeckých štúdií a šesť monografií. Jeho najvýznamnejším vedeckým dielom sú Pravidlá slovenskej výslovnosti.

Bratislava 16. júna (TASR) – Slovenský hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ vydal skladbu na pamiatku svojho zosnulého starého otca, známeho jazykovedca Ábela Kráľa. Ten patril k významným osobnostiam slovenskej jazykovedy, najmä oblasti slovenskej výslovnosti – fonetiky, fonológie a slovenskej ortoepie,

"Skladbu pre môjho dedka som skomponoval ešte počas jeho života, pri jednej z návštev u neho doma. Keď som mu ju zahral, veľmi sa mu páčila. Videl som jeho zasnený pohľad, a to, že spomína na svoj život," hovorí Martin Kráľ o vzniku hudobného diela. "Po tom, čo nás dedko, vo veku nedožitých 91 rokov opustil, rozhodol som sa skladbu nahrať v štúdiu a vydať ju na jeho pamiatku," dodal.

Ábel Kráľ (1932 - 2023) publikoval viac ako 100 vedeckých štúdií a šesť monografií. Jeho najvýznamnejším vedeckým dielom sú Pravidlá slovenskej výslovnosti. Spoluautorsky pripravil Atlas slovenských hlások, Fonetiku a fonológiu či teóriu jazykovej kultúry. V oblasti jazykovedy tak zanechal nezmazateľné stopy a položil solídne základy pre ďalšiu generáciu slovenskej lingvistiky.

"Vychoval generáciu slovenských pedagógov, jazykovedcov a hlásateľov, bol aktívny aj v politike a publicistike, kde hľadal spôsob, ako usmerniť a kryštalizovať politické náhľady na spoločnosť a na svet v novej, neprehľadnej dobe," pripomína vnuk jazykovedca, ktorý napísal desiatky článkov v Literárnom týždenníku aj v inej slovenskej tlači, slúžil spoločnosti ako poslanec a veľvyslanec.

"Napriek múdrosti sa nikdy nepovyšoval nad iných, vždy bol vľúdny, priateľský, trpezlivý a pokorný, aj vo vyššom veku, ktorý zo sebou prináša nové a nečakané bremená," poznamenáva Martin Kráľ na adresu Ábela Kráľa. "Vynikal odovzdanosťou k rodine a národu, k Božej prozreteľnosti a osudu. Kde mohol, tak sa verejne zasadzoval za kresťanské hodnoty a za slovenský národ," podčiarkol skladateľ.

Skladba "In Memoriam Ábel Kráľ", ktorú sprevádza aj videoklip v podobe koláže fotografií zo súkromného archívu, nie je pre autora len spomienkou na starého otca a jeho život. "Ale aj posolstvom v pokračovaní jeho odkazu, múdrosti a toho, čo mi odovzdal ako človek. Chcem pokračovať v jeho šľapajach a jeho odkaz ponesiem hrdo ďalej," vyznal sa Martin Kráľ.