Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

M. Kráľovičová bola v SND 74 rokov, bola jeho prvou emeritnou členkou

Na snímke herečka Mária Kráľovičová, ktorá pribudla do slovenskej televíznej Siene slávy. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Členkou Činohry SND sa stala 1. januára 1948 a svoje pôsobenie na našej prvej scéne ukončila tohto roku v januári.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Legendárna herečka Mária Kráľovičová účinkovala v Slovenskom národnom divadle (SND) rekordných 74 rokov. Členkou Činohry SND sa stala 1. januára 1948 a svoje pôsobenie na našej prvej scéne ukončila tohto roku v januári. "A stala sa prvou emeritnou členkou," spomína SND na zosnulú umelkyňu.

Mária Kráľovičová sa stala členkou činoherného súboru našej národnej scény v čase, keď už mala naštudovaných niekoľko postáv za dva roky pôsobenia v Komornom divadle v Martine. Výrazný divadelný cit mladej herečky sa naplno prejavil hneď po nástupe na našu prvú divadelnú scénu, keď sa v marci 1948 po boku Andreja Bagara predstavila v premiére Moliérovej Školy žien v úlohe Agnesy.

"Ako hviezda zažiarila v novembri 1948, keď ju Jozef Budský obsadil do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny. Moderný javiskový tvar tohto predstavenia obrazov, svetla a veršov, ktoré zakrátko zakázali a stiahli, bol spoločným dielom literátov Alexandra Matušku a Jozefa Felixa, skladateľa Andreja Očenáša, ako aj výtvarníkov Dezidera Millyho a Jána Mudrocha. Osudom sa tak Márii Kráľovičovej stala Sládkovičova Marína, ale aj Nezvalova Manon," uvádza SND.

Talent pre viazané slovo a jeho melodiku uplatnila Mária Kráľovičová vo veršovaných hrách a v scénických pásmach poézie, ktoré boli po desaťročia stavebným kameňom dramaturgie SND (Salome v Herodes a Herodias, Širín v Hikmetovej Legende o láske, Dievča v Piesni našej jari, Shakespearova Júlia a Ofélia, Amália v Schillerových Zbojníkoch, Elmíra v Tartuffovi, grófka Chlestovová v Gribojedových Útrapách z rozumu).

Počet postáv, ktoré legendárna "Marína" stvárnila len na javisku SND vysoko prekračuje číslo sto. Na jeho doskách bola aj svätou Janou v hre G. B. Shawa, Brechtova Virginia, Arbuzovova Vala, Čechovova Sára aj Ranevská, lady Torrancová Tennesse Williamsa, Maggie - Marylin Arthura Millera, Iwaszkiewiczova George Sandová či Costeaova Ona a Edith Piaf. "Dievča z dediny na Záhorí bolo na javisku kráľovnou, intelektuálkou, ale aj ženou z fabriky," podčiarkuje SND, ktoré k osemdesiatke venovalo umelkyni hru S mamou Táne Kusej, kde ju za postavu Terézie Klimovej navrhli na ocenenie DOSKY, a k osemdesiatpäťke rovnako hlavnú úlohu Cissy Robsonovej v hre oscarového dramatika Richarda Harwooda Kvarteto. V roku 2015 debutovala na scéne Opery SND postavou Excelencie Hardeggovej v Lehárovej Zemi úsmevov.

Mária Kráľovičová zomrela vo veku 95 rokov v pondelok 5. decembra v neskorých večerných hodinách v Bratislave.