Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

M. Maďarič odovzdal ceny v rámci súťaže Kultúrna pamiatka roka 2011

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič odovzdáva cenu Michalovi Liptákovi z farnosti v Spišskej Sobote za komplexnú obnovu a reštaurovanie mobiliáru rímskokatolíckeho kostola Sv. Juraja v Spišske Sobote Foto: TASR/Michal Svítok

Do súťaže, ktorú vyhlásilo ministerstvo po siedmy raz, bolo nominovaných 16 prihlásených projektov.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Minister kultúry Marek Maďarič dnes odovzdal štyri ceny v rámci súťaže Kultúrna pamiatka roka 2011. V kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky ich na základe rozhodnutia deväťčlennej odbornej poroty získali rímskokatolícky kostol Sv. Juraja v Spišskej Sobote a jezuitský kostol v Skalici za komplexnú obnovu a reštaurovanie mobiliáru. Za komplexnú obnovu a reštaurovanie ju dostal Jesenákov kaštieľ a park v Tomášove. Za komplexnú stavebnú obnovu a inovatívne sprístupnenie verejnosti patrí socha Fénixa aj renesančnému palácu na hrade Ľubovňa.

V kategórii obnova pamiatkového územia titul Kultúrna pamiatka roka minister neudelil.

Pre mimoriadne čestné uznania v kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky sa porota rozhodla v troch prípadoch. Konkrétne ide o rímskokatolícky kostol Sv. Antona Paduánskeho v Košiciach za reštaurovanie hlavnej fasády, mesto Malacky za úprimnú snahu o sprístupnenie kaštieľa verejnosti a vlastníkov kaštieľa v Čereňanoch za záchranu a oživenie pamiatky.

M. Maďarič udelil mimoriadne čestné uznania v rámci súťaže Kultúrna pamiatka roka 2011





Cena Fénix je podľa Maďariča určená vlastníkom pamiatok, pretože hlavne oni zohrávajú pri ich obnove kľúčovú úlohu. "Má byť uznaním, ale tiež povzbudením a inšpiráciou pre ostatných," uviedol počas slávnostného udelenia s tým, že obnova pamiatky je nielen kultúrny, ale aj ekonomický akt.

Zároveň odmieta názory, že by sa malo v čase krízy na takto náročné ekonomické aktivity zabudnúť. Zdôraznil, že je to krátkozraký pohľad, pretože neobnovenie pamiatky nie je šetrenie, ale nenávratné strácanie. Dodal, že hoci v minulosti ani v blízkej budúcnosti nebude na tento účel absolútny dostatok financií, nesmie sa dopustiť prerušenie síce pomalej, ale dlhoročnej a cieľavedomej kontinuity procesu. "Ak zachránime kultúrnu pamiatku, tak zachraňujeme hmotné svedectvo o našej minulosti a robíme výpoveď aj o nás samých," podčiarkol šéf rezortu kultúry.

Do súťaže, ktorú vyhlásilo ministerstvo po siedmy raz, bolo nominovaných 16 prihlásených projektov. K jej stabilným partnerom patrí Slovenský plynárenský priemysel, Nadácia SPP a Združenie historických miest a obcí SR. SPP zároveň ako finančný partner venoval štyrom oceneným šek vo výške 8300 eur. Výtvarným symbolom súťaže je bronzová socha bájneho vtáka Fénixa.

Výsledky sa verejnosť dozvie vždy na jeseň príslušného kalendárneho roka, pri príležitosti založenia prvej špecializovanej štátnej inštitúcie na ochranu pamiatkového fondu na území Slovenska v podmienkach prvej Československej republiky.