Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Minister zracionalizuje investície, aby neohrozil rekonštrukciu SNG

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister kultúry Marek Maďarič verí, že v roku 2013 sa už nič negatívne nedotkne rozpočtu rezortu.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) bude musieť zracionalizovať investície v budúcom roku tak, aby nebola v prvom rade ohrozená strategická investícia, ktorou je rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG).

Pre TASR to uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič na margo parlamentom schváleného návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015.

Na jeho základe má totiž MK k dispozícii o 1,5 milióna eur menej, než bolo v pôvodnom vládnom návrhu, ktorý počítal so 188,7 miliónmi eur.

Podľa Maďariča sa táto čiastka týka kapitálových výdavkov, na ktoré malo ísť 15 miliónov eur. Táto suma sa mala použiť na modernizáciu SNG. Ďalšie financie boli určené na investičné projekty pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). "Samozrejme, že ma to neteší, ale myslím si, že to v zásade zvládneme," poznamenal Maďarič.

Počkať si chce na vývoj situácie začiatkom budúceho roka, kedy MK plánuje vypísať súťaž na prestavbu SNG. "Môže sa stať, že SNG nebude schopná vyčerpať financie vo výške, v ktorej sú určené na budúci rok," konštatoval. Ministerstvo tento rok už zverejnilo predbežné oznámenie na rekonštrukciu galérie, ktorej hodnota je stanovená na 28.182.189 eur. Práce by mali trvať dva až tri roky.

Náklady vo výške 1,5 milióna sa odhadujú aj na renováciu kaštieľa v Budmericiach. Minister by od tohto zámeru nerád upustil. "Jedným z realistických riešení je ich na budúci rok zrekonštruovať, spravovať ich z pozície rezortu kultúry a poskytovať ich na ten účel, na aký bola kultúrna obec doteraz zvyknutá," priblížil. Zámerom je, aby sa táto národná kultúrna pamiatka stala účelovým zariadením ministerstva, ktoré by si mohli záujemcovia objednávať na tvorivé pobyty, konferencie alebo rôzne podujatia.

SNG
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Maďarič verí, že v roku 2013 sa už nič negatívne nedotkne rozpočtu MK. "Budem sa o to usilovať," deklaroval. Pripomenul, že ten je v porovnaní s ostatnými rezortmi relatívne malý, takže jeho ďalšie zníženie nepovažuje za správnu cestu.

Pôvodný vládny návrh rozpočtu sa upravoval vzhľadom na aktuálnu nižšiu prognózu daňových príjmov štátu v roku 2013. Očakávaný výpadok v sume 260 miliónov eur vykryla z najväčšej časti pôvodne vyčlenená rezerva, z ktorej sa použilo 213 miliónov eur. Päť ministerstiev prišlo spolu o viac ako 21 miliónov eur, o zvyšných 26 miliónov eur sa zvýšil hotovostný deficit.