Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

M. Prokop získal platinovú platňu za album Mohlo by to bejt nebe...

Na archívnej snímke z 5. marca 2019 spevák a skladateľ Michal Prokop. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Stalo sa tak v rámci tradičného Vianočného koncertu, ktorý v utorok 21. decembra hostila pražská Lucerna.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Legendárny český hudobník Michal Prokop, ktorý tento rok v máji s kapelou Framus Five vydal po deviatich rokoch nový album Mohlo by to bejt nebe..., predstavil túto novinku a pokrstil konečne tiež pred pražským publikom. Stalo sa tak v rámci tradičného Vianočného koncertu, ktorý v utorok 21. decembra hostila pražská Lucerna. Počas koncertu, ktorého hosťami boli frontman Olympicu Petr Janda a kapela Colorful People, bol nový album okrem samotného krstu tiež ocenený zlatou a platinovou platňou Supraphonu za predaj na 2LP, CD i prostredníctvom digitálnych platforiem. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Vystúpenie priamo vo Veľkej sále Lucerny sledovalo tisíc divákov a mnoho ďalších online v rámci živého prenosu na webstránke www.michalprokop.online. Michal Prokop venoval vystúpenie spomienke na spoluhráča, skvelého gitaristu a veľkú osobnosť českej scény Luboša Andršta, ktorý zomrel v pondelok 20. decembra. Andršt nahral s Prokopom nielen ako gitarista, ale i ako autor a aranžér od roku 1970 päť radových albumov, štyri „živáky“ a sčasti sa podieľal i na tohtoročnej albumovej novinke.

„Luboš vždy hovoril, že sme niečo ako dvaja rockoví spolužiaci. Bol mojím služobne najstarším spoluhráčom. Stihol ešte pripraviť aranžmány k dvom svojim skladbám a pri Ježkovom Svete naruby, ktorý je akýmsi bonusom na albume, bol pri nahrávaní základov. Pomohol tiež s aranžmánom mojej skladby Má vlast, kde stihol nahrať i akustické gitary v prvej slohe, ale potom už hrať nemohol,“ povedal pre médiá Prokop k poslednej spolupráci s Andrštom v dobe vydania albumu Mohlo by to bejt nebe...