Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Generál Ozbrojených síl SR in memoriam by dnes slávil 135. narodeniny

Muži v dobových vojenských uniformách držia čestnú stráž pri rodnom dome generála Milana Rastislava Štefánika počas pietnej spomienke pri príležitosti 96. výročia Štefánikovho tragického úmrtia Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V roku 1910 ho Astronomický ústav vyslal na Tahiti, aby skúmal dráhu Halleyho kométy či zatmenie Slnka 28. apríla 1911 vo Vavau na súostroví Tonga.

Bratislava 21. júla (TASR/Teraz.sk) - Slovensko si dnes 21. júla pripomína 135. výročie narodenia jednej z najvýznamnejších osobností svojich novodobých dejín - generála Milana Rastislava Štefánika.V rodnej dedine Košariská sa pietna spomienku pri príležitosti 135. výročia narodenia M. R. Štefánika uskutoční 25.-26. júla 2015. M. R. Štefánik sa stal významným astronómom, vojenským pilotom, francúzskym generálom a jedným z prvých Slovákov, ktorí viackrát vystúpili na horu Mont Blanc.

M. R. Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách. Bol v poradí šiestym dieťaťom miestneho evanjelického farára Pavla Štefánika a jeho manželky Albertíny. Jeho otec ako národniar v rovnakom duchu vychovával i svoje deti.

Výrok na lavičke pri rodnom dome generála Milana Rastislava Štefánika počas pietnej spomienky pri príležitosti 96. výročia Štefánikovho tragického úmrtia
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V roku 1898 začal študovať stavebné inžinierstvo a vstúpil do spolku Detvan. V roku 1900 prestúpil na Karlovu univerzitu v Prahe, kde navštevoval prednášky z astronómie, fyziky, optiky a matematiky. Štúdium ukončil v roku 1904. Pracoval v meudonskom observatóriu neďaleko Paríža a počas svojich astronomických výskumných ciest navštívil množstvo miest, ako napríklad strednú Áziu, Alžírsko, Tahiti, Nový Zéland, USA i Južnú Ameriku.

V mene francúzskej vlády častokrát plnil rôzne diplomatické misie. V roku 1910 ho Astronomický ústav vyslal na Tahiti, aby skúmal dráhu Halleyho kométy či zatmenie Slnka 28. apríla 1911 vo Vavau na súostroví Tonga. S cieľom uskutočniť pozorovania založil na hore Faiere jednoduchú hvezdáreň. Štefánik patril medzi prvých fotografov v Tichomorskej oblasti a na Tahiti.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska položil kyticu kvetov k Pamätníku M.R. Štefánika pri príležitosti 96. výročia vzniku Československej republiky 28. októbra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Právoplatným Francúzom sa stal v roku 1912 a o dva roky ho za jeho aktivity vymenovali rytierom Čestnej légie.
Cez vojnu sa spoločne s T. G. Masarykom a E. Benešom usiloval realizovať víziu spoločného československého štátu. Štefánik uvažoval o spojení Čiech, Moravy, Sliezska a Slovenska s tým, že každé z týchto území, teda i Slovensko, malo mať vlastný krajinský (zemský) snem.

Na snímke pamätník M. R. Štefánika na nábreží Dunaja na promenáde Eurovea v Bratislave 25. júla 2010.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Po príchode zo Subíri vyjadril svoj nesúhlas s malým počtom Slovákov vo vláde, ale aj o Pittsburskej dohode a niektorých Benešových krokoch v oblasti zahraničnej politiky.

Štefánik bol jedným z iniciátorov a signatárov tzv. Kyjevského zápisu z 29. augusta 1916. Uvádza sa v ňom, že "Česi a Slováci sú si vedomí, že sú úzko spätí navzájom tak životnými záujmami, ako i pokrvnými zväzkami. Želajú si vyvinúť sa v jednotný, politicky nerozdielny a slobodný národ pod záštitou a protekciou štvordohody". Nebola to proklamácia etnického a jazykového čechoslovakizmu, ale prihlásenie sa k politickému národnému spoločenstvu, čiže vyjadrenie vôle utvoriť spoločný štát, zdôrazniac zároveň, že sa neuvažuje o dvojfederácii, konzervujúcej kritizovaný rakúsko-uhorský dualizmus.

Hlavne kvôli svojmu veľkému vplyvu v zahraničí mal najväčšiu zásluhu na tvorbe československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Z postu francúzskeho generála a neskoršieho československého ministra vojny reorganizoval československé jednotky na Sibíri.

Minister obrany SR Martin Glváč a primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik otvorili 5. mája 2014 v Bratislave pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti M. R. Štefánika a 100. výročia začiatku 1. svetovej vojny, výstavu s názvom "60 rokov skrývaná tvár Štefánika opäť v Bratislave".
Foto: TASR/Martin Baumann


Ako minister vojny ČSR M. R. Štefánik 4. mája 1919 odletel z talianskeho mesta Udine do Bratislavy na dvojplošníku Caproni Ca 33 spolu s dvoma talianskymi letcami a mechanikom.Celkový priebeh nehody, pri ktorej nikto z posádky neprežil, a jej príčina doteraz nie je vysvetlená

Prezident SR Rudolf Schuster udelil M. R. Štefánikovi 7. mája 2004 hodnosť generála Ozbrojených síl Slovenskej republiky in memoriam. Generálovi Štefánikovi udelili 21. júla 2004 preukaz vojnového veterána s číslom 0001. Stalo sa tak na slávnosti v Košariskách pri príležitosti 124. výročia jeho narodenia.