Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

M. Šulík a M. Jurovská získali Cenu Elsy Morante Cinema Bratislava

Porotu tvorili známi intelektuáli a významní talianski spisovatelia.

Bratislava 13. júna (TASR) - Cenu Elsy Morante Cinema Bratislava pre významnú osobnosť z oblasti filmu a kultúry odovzdali dnes večer v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave.

Filmové ocenenie, ktoré nesie meno významnej talianskej spisovateľky, je súčasťou Literárnej ceny Elsy Morante. Po štvrtý raz ho udelil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave jednému talianskemu a jednému slovenskému režisérovi a tiež prekladateľovi talianskych knižných titulov do slovenčiny.

Sté výročie narodenia veľkej spisovateľky Elsy Morante, jej nestarnúce knihy a postoje pripomenula v príhovore Dacia Maraini, predsedníčka poroty, ktorá rozhodla o tohtoročných laureátoch. Porotu tvorili známi intelektuáli a významní talianski spisovatelia.

Držiteľom Ceny Elsa Morante Cinema Bratislava 2012 sa stal taliansky režisér Marco Bellocchio za film Sorelle Mai (2011) a slovenský filmár Martin Šulík za snímku Cigán (2011). "Keď vyberáme ocenených, snažíme sa nájsť konsonanciu tém medzi dvoma režisérmi. Témy oboch ocenených režisérov sú sociálne. Veľmi ich vidieť vo filmoch režiséra Šulíka. Aj hudba a poézia v obrazoch oboch režisérov ich spája," konštatovala riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave a členka poroty Teresa Triscari.

"Je to pre mňa veľká česť. Talianska kultúra ovplyvnila celú Európu, mňa nevynímajúc. Počas môjho štúdia na vysokej škole ma talianske filmy naozaj veľmi ovplyvnili, talianska kinematografia je nesmierne bohatá a široká, tie filmy som mal nesmierne rád, mimochodom aj Päste vo vreckách od Marca Bellocchia," pre TASR komentoval ocenenie Martin Šulík.

Michaela Jurovská si cenu prevzala za prekladateľskú činnosť a šírenie talianskej kultúry, ako aj za preklad románu Gepard (Giuseppe Tomasi di Lampedusa). "Predovšetkým je to veľké povzbudenie do roboty, mám ešte nejaké nesplnené plány aj v oblasti talianskej literatúry, lebo inak sa venujem predovšetkým francúzskej ako prekladateľka a literárna kritička," poznamenala.

Z Bratislavy si Cenu Elsy Morante Cinema Bratislava 2012 odnáša aj Pier Giorgio Bellocchio za mimoriadny herecký výkon vo filme Sorelle Mai.

V uplynulých ročníkoch si ocenenie prevzali režiséri Marco Risi, Giuseppe Tornatore, Roberto Faenza, Juraj Jakubisko, Dušan Hanák, Juraj Lihosit a prekladatelia František Hruška, Miroslava Vallová a Stanislav Vallo.

Podujatie pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Associazione Culturale Premio Elsa Morante a Ministerstvom kultúry SR.