Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slnko v sieti: M. Šulík si odniesol za snímku Cigán šesť cien

Foto: TASR/Michal Svítok

"Som veľmi rád, že sa ten film páčil. Musím poďakovať všetkým ľuďom, ktorí na ňom pracovali, pretože bol neobyčajne náročný v rôznych veciach," uviedol v rozhovore pre TASR Martin Šulík.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Celkom šesť cien udelili členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) snímke režiséra Martina Šulíka Cigán. Ten bodoval v utorok večer (17.4.) počas galavačera národných filmových cien Slnko v sieti 2012, v novej budove Slovenského národného divadla v kategóriách najlepšia réžia, najlepší kameramanský výkon (Martin Šec), najlepší strih (Jiří Brožek), najlepší zvuk (Peter Mojžiš), najlepšie návrhy kostýmov (Katarína Hollá) a najlepšia pôvodná filmová hudba (Vladimír Godár).

"Som veľmi rád, že sa ten film páčil. Musím poďakovať všetkým ľuďom, ktorí na ňom pracovali, pretože bol neobyčajne náročný v rôznych veciach," uviedol v rozhovore pre TASR Martin Šulík, ktorý pri ďakovaní nezabudol na pomocných režisérov, prekladateľku Helenu Akimovú a všetkých Rómov z osady Richnava, ktorí v Cigánovi hrali.

Režisér a scenárista, ktorý v októbri oslávi päťdesiatku, si z udeľovania národných filmových cien odniesol Slnko v sieti aj za najlepší dokumentárny film. Titul získala jeho kolekcia 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. Šulík priznal, že toto ocenenie neočakával, pretože jeho dokument oproti ďalším dvom nominovaným dielam z dielne Eriky Hníkovej a Ivana Ostrochovského, je "trochu atypický". "Je ďaleko viac orientovaný na archív a je ako keby časozberný. Tie dva dokumenty, aj Ilja aj Nesvadbovo, sú dokumenty, ktoré veľmi reflektujú tú živú súčasnosť a myslel som, že vyhrajú tie," konštatoval ocenený filmár. Rozhodnutie akademikov komentoval slovami: "Odôvodňujem si to tak, že akadémia ocenila jeden dokument ako celú epochu, všetkých tých ľudí, ktorí točili tie filmy a ktorí naozaj zanechali obrovské kultúrne dedičstvo, z ktorého môžeme dodnes čerpať."

Martin Šulík ďalej priznal, že tohtoročná národná filmová cena ukázala, že sa v slovenskej kinematografii výrazne vymenili generácie. "Nastúpilo strašne veľa mladých talentovaných ľudí. Úprimne si želám, aby dostali priestor na svoju prácu, pretože prinášajú úplne nové témy a zachytávajú tú našu realitu a vydávajú svedectvo, ktoré bude raz s odstupom času potrebné."