Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

M. VÁROŠ: Van Gogh bol najbiednejší a najdrahší maliar všetkých čias

Vicent Van Gogh Foto: TASR/AP

Autor literatúry faktu a publicista predstavil osudy slávnych maliarov a ich obrazov v pondelok (8. 6.) na prezentácii publikácie z Vydavateľstva Príroda.

Bratislava 9. júna (TASR) - Slovenské knižné pulty obohatila nová publikácia Milana Vároša Velikáni výtvarného umenia. Autor literatúry faktu a publicista predstavil osudy slávnych maliarov a ich obrazov v pondelok (8. 6.) na prezentácii publikácie z Vydavateľstva Príroda v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej. Ako v nej autor uvádza, "obrazy, ktorých tvorcovia siahali po štetci hladní, chorľaví a osočovaní kritikmi. Len menšina tvorila v pohode, bez starostí a ušetrená útokov".

Milan Vároš čitateľom približuje napríklad Amedea Modiglianiho, ktorý alkoholom, drogami a rozháraným životom pochoval vlastný talent. Skonal mladý a jeho tehotná milenka o dva dni spáchala samovraždu. V kolekcii výtvarných hviezd nechýba "najbiednejší, najnešťastnejší a najdrahší maliar všetkých čias" Vincent van Gogh či Goya, otec 24 detí, ktorého pochovali trikrát. Kniha tiež obsahuje reprodukcie obrazov, ktoré vytvoril Henri Rousseau, "maliar rozprávkar s detským srdcom", ktorý mal "opletačky so zákonom". David, najvýznamnejší tvorca Francúzskej revolúcie najskôr maľoval kráľovskú rodinu, a potom hlasoval za kráľovu popravu, zomrel v emigrácii a vlasť ho odmietla pochovať doma. O týchto a mnohých ďalších búrlivých, často až tragických osudoch svetových majstrov sa dozvedia čitatelia knižnej novinky.

"Ich bolesti, útrapy a žiale dávno pominuli, no krása malieb, ktoré po sebe zanechali, je večná," uviedol na margo zmapovaných maliarov 78-ročný spisovateľ. "Usiloval som sa o slávnych napísať niečo menej známe," prezradil na prezentácii Milan Vároš, ktorému v roku 2010 udelil prezident SR vysoké štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra za dvojzväzkovú publikáciu o našich umeleckých pamiatkach v zahraničných múzeách Stratené slovenské poklady.

V novej výpravnej knihe, pre ktorú zbieral materiál 20 rokov, ponúka vzrušujúce, neuveriteľné a neznáme príbehy obrazov a ich autorov v skratke. Nechýbajú v nej výtvarníci, ktorí maľovali portréty panovníkov, ale tiež "výstrední žlčovití kritici". "Mnohí z maliarov počnúc Giottom prežili príbehy ako z románu," priznáva Vároš, ktorý samostatnú kapitolu vyhradil aj známym či menej známym ženám so zázračným štetcom a výnimočným osudom ich výtvarných diel. V ďalšej kapitole sa venuje maliarom, ktorí strácali zrak, zberateľom a spomína aj smutné príbehy slovenských výtvarníkov a umelcov. Priaznivci výtvarného umenia sa môžu dozvedieť viac aj o mníchoch, ktorí maľovali. Najslávnejším spomedzi veľkých mníchov - maliarov bol taliansky renesančný umelec Fra Filippo Lippi.

Várošova publikácia Velikáni výtvarného umenia vznikla za pomoci viacerých múzeí a galérií, ktoré autorovi poskytli ilustrácie. Informácie tiež čerpal z viacerých archívov. Bývalý redaktor a publicista, neskôr šéfredaktor týždenníka Život, momentálne pripravuje knihu o českých a slovenských zberateľoch výtvarného umenia.