Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Macbeth trochu inak

Macbeth trochu inak! Foto: Divadlo Lab

Novou premiérou Divadla Lab v sezóne 2012/2013 je svetoznáma tragédia Williama Shakespeara – Macbeth: Hra o bastardoch.

Bratislava 21. marca (TERAZ.sk-OTS) - Býva dobrým zvykom, že každú sezónu sa popri súčasných tituloch objaví v repertoári divadelnej scény študentov VŠMU aj klasický text.

Diváci sa však môžu tešiť na celkom nový pohľad na takmer zľudovelý príbeh o jednom proroctve a úkladnej vražde. Shakespearov Macbeth v novej odvážnej interpretácii študentov DF VŠMU približuje 400 rokov starý text aktuálnej kríze mužskej identity.

Režisér Tomáš Procházka a dramaturg Pavol Száz kladú otázky o podstate mužskosti, hrdinstva a slobodnej vôli. Zároveň prinášajú nemilosrdný portrét súčasnej spoločnosti bez pravidiel. Úkladná vražda kráľa Duncana nie je vrcholom Macbethovej chorobnej ctižiadosti, ale katalyzátorom totálneho rozkladu spoločnosti, ktorej nikto nevládne.

Na inscenácii sa okrem poslucháčov VŠMU podieľala aj svetoznáma butó tanečnica Sumako Koseki. V hlavných úlohách sa predstavia poslucháči 3. ročníka herectva DF VŠMU, ktorých diváci mali možnosť vidieť v úspešných inscenáciách ,,Dvaja na jedného“ a ,,Zachráň si svojho Afričana“, ich rady o.i. posilnia aj tanečníčky z Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU.

William Shakespeare: Macbeth: Hra o bastardoch
Premiéra: 8. a 9. apríl, 19.00 hod
Divadlo Lab, Svoradova 4, Bratislava
Divadelná fakulta VŠMU

Tvorivý tím:
Preklad: Jozef Kot
Úprava a réžia: Tomáš Procházka
Dramaturgia: Pavol Száz
Scéna: Ľudmila Bubánová
Kostýmy: Zuzana Hudáková
Choreografia: Sumako Koseki, Marta Poláková
Produkcia: Patrícia Kamenická, Veronika Ludrovská

Hrajú: Šimon Ferstl/Tomáš Grega, Katarína Andrejcová/Michaela Halcinová, Tomáš Pokorný/Karol Tóth, Jaroslav Kyseľ/Branislav Mosný, Kristína Svarinská/Jana Kovalčíková, Noel Czuczor/Tomáš Turek, Dominika Zeleníková/Lucia Molnárová, Ágnes Jókai, Paula Staroňová, Matúš Kvietik, Alexandra Palatínusová, tanečníci HTF