Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

M. MAĎARIČ: Finišujeme s analýzou potenciálu kreatívneho priemyslu

Marek Maďarič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako v rozhovore pre TASR priblížil minister kultúry Marek Maďarič, alokácia európskych peňazí by na sedem rokov mohla predstavovať okolo 370 miliónov eur.

Bratislava 14. januára (TASR) – Ministerstvo kultúry finišuje s analýzou potenciálu kreatívneho priemyslu na Slovensku. V januári by mal byť hotový definitívny materiál. Ten bude základom pre stratégiu, na základe ktorej sa definujú oblasti, ktoré sa budú v budúcnosti financovať. Rezort chce na tento účel využiť aj zdroje z eurofondov v rámci nového programovacieho obdobia.

Ako v rozhovore pre TASR priblížil minister kultúry Marek Maďarič, alokácia európskych peňazí by na sedem rokov mohla predstavovať okolo 370 miliónov eur. Definitívna výška tejto čiastky a pod ktorý operačný program bude spadať, bude závisieť od Partnerskej dohody, ktorú Slovensko podpíše s Európskou komisiou (EK) začiatkom tohto roka. "Európske peniaze by sme pritom chceli využiť aj na obnovu pamiatok, pokiaľ tie budú mať aj nejakú funkcionalitu v zmysle kreatívneho priemyslu," poznamenal minister Maďarič.

Takýmto spôsobom by sa mohli zrekonštruovať aj Hurbanove kasárne, ktoré by mali fungovať ako multifunkčné centrum s priestorom pre dizajnérsku činnosť či tvorbu módnych návrhárov. "Vieme si určite predstaviť investície do objektov Ústredia ľudovej umeleckej výroby," dodal.

Slovensko môže v rokoch 2014-2020 vyčerpať čisté zdroje z rozpočtu Európskej únie na úrovni 13,5 miliardy eur.