Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

M. MAĎARIČ: Podarilo sa nám zvrátiť ohrozenie jednosálových kín

Marek Maďarič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo každoročne vynakladá zdroje na ich digitalizáciu prostredníctvom Audiovizuálneho fondu (AVF).

Bratislava 20. januára (TASR) – Ohrozenie existencie jednosálových kín sa podľa ministra kultúry Mareka Maďariča podarilo zvrátiť. "Za posledné dva roky sme urobili prielom v ich digitalizácii," pripomenul v rozhovore pre TASR s tým, že cieľom je zachrániť všetky tie, pri ktorých o to bude záujem zo strany ich prevádzkovateľov.

Ministerstvo každoročne vynakladá zdroje na ich digitalizáciu prostredníctvom Audiovizuálneho fondu (AVF). Podmienkou na získanie príspevku je spoluúčasť ich vlastníkov. Plánom je zdigitalizovať zhruba 100 z existujúcich 115 jednosálových kín. "Finančná podpora je rôzna, pretože každé kino si vyžaduje inú technologickú úroveň. Pri menších s predpokladanou menšou návštevnosťou je investícia nižšia. Súvisí to aj s tým, akú účasť je do toho ochotná dať obec alebo zriaďovateľ," priblížil Maďarič.

Minulý rok prišlo 30 prihlášok, podporu získalo 28 žiadateľov. "Podarilo sa mi vlani presvedčiť premiéra, aby zo svojej rezervy uvoľnil 700.000 eur, čo nám umožnilo tento rok prakticky rozbehnúť digitalizáciu 28 kín. Znamená to zachovanie jednej z mála kultúrnych inštitúcií v menších mestách alebo obciach, a tým pádom aj inú ponuku filmov ako sú v multiplexoch," podotkol minister.

Celkovo sa na tento účel od roku 2010 vynaložilo 1,8 miliónov eur, pričom začiatkom decembra bolo zdigitalizovaných 67 kín, z toho 58 jednosálových a deväť viacsálových. Z Audiovizuálneho fondu ide na to ročne 500.000 eur. Priemerné náklady na digitálnu premietaciu technológiu, server, zvukovú technológiu, plátno, nevyhnutné stavebné úpravy jednosálových kín predstavujú 98.000 eur. Priemerná suma podpory AVF pre kiná s jednou sálou sa v roku 2012 pohybovala na úrovni 33.000 eur.