Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Podľa ministra Maďariča sa Kunsthalle stáva pomaly realitou

Na snímke generálna riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková a minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslaním Kunsthalle bude mapovanie, vedecké spracovanie a sprístupňovanie súčasného vizuálneho umenia širokej verejnosti.

Bratislava 28. mája (TASR) – Bratislava sa dočká Domu umenia - Kunsthalle. Vznikne od januára budúceho roka ako súčasť novovytvoreného Slovenského centra vizuálnych umení spadajúceho pod Národné osvetové centrum (NOC). Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister kultúry Marek Maďarič.

Ako pripomenul, vyše dvadsaťročným chronickým problémom na Slovensku je absencia inštitúcie, ktorá bude zameraná na prezentáciu súčasného kultúrneho umenia. "Uvedomil som si, že ak budeme čakať na ideálne podmienky, tak Kunsthalle nebudeme mať nikdy. Preto sme sa rozhodli, že hoci nebudeme mať samostatnú inštitúciu v zmysle právnej subjektivity, začneme so samotnou činnosťou pod hlavičkou NOC," priblížil. Ministerstvo preto počíta s navýšením rozpočtu pre NOC na budúci rok okolo 200.000 až 300.000 eur. "Je lepšie začať konať, ako sa neustále vyhovárať," podčiarkol.

Pôjde o nezbierkotvornú galériu, ktorá bude prezentovať výstavy domácich a zahraničných vizuálnych umelcov. Sídliť bude v priestoroch Domu umenia a bývalého Diela na bratislavskom Námestí SNP. V budúcnosti sa počíta s fungovaním Kunsthalle ako samostatnej inštitúcie.



Projekt cezhraničnej spolupráce

Na snímke generálna riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková a autor poverený prípravou zriadenia Kunsthalle Bratislava a Slovenského centra vizuálnych umení Juraj Čarný.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Generálna riaditeľka NOC Jana Kresáková avizovala, že NOC pripravuje projekt cezhraničnej spolupráce, v rámci ktorého by cez štrukturálne fondy chceli spolupracovať s Viedňou. "Bol by to investičný projekt, získali by sme financie aj na prestavbu priestorov Domu umenia aj na spoločné výstavné aktivity. Čo by bol pre začiatok Slovenského centra vizuálneho umenia a Kunsthalle úplne ideálny," poznamenala.

Autor poverený prípravou zriadenia Kunsthalle Bratislava a Slovenského centra vizuálnych umení Juraj Čarný dodal, že umenie v SR ako keby sa dostalo na okrej spoločenského záujmu. "Nemyslím si, že by to bolo len problémom publika, ktoré má pocit, že súčasné umenie je nezrozumiteľné. Uvedomil som si, že ho musíme ľuďom priblížiť," konštatoval.

Poslaním Kunsthalle bude preto mapovanie, vedecké spracovanie a sprístupňovanie súčasného vizuálneho umenia širokej verejnosti. Na výstavách budú špeciálne vyškolení mediátori, ktorí budú diela približovať návštevníkom. "Budeme sa snažiť popri výstavných programoch klásť najväčší dôraz na osvetu a vzdelávanie," deklaroval Čarný. Pôjde o dynamický model založený na časovo krátkych výstavách, spojený s rôznymi projekciami, diskusiami či prednáškami. K dispozícii bude aj malá knižnica a pravidelne sprístupňovaný archív.