Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Madridské múzeum Prado získalo Cenu princeznej astúrskej

Madridské múzeum Prado. Foto: Wikipedia

Múzeum hostí vyše 8600 malieb a kresieb a zhruba 700 skulptúr.

Madrid 30. apríla (TASR) - Madridské múzeum Prado získalo pri príležitosti 200. výročia svojho vzniku prestížnu Cenu princeznej astúrskej v oblasti komunikácie a humanitných vied. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA.

"Prado pokračuje v napĺňaní svojej vznešenej misie uchovávania, vystavovania a zveľaďovania umeleckých zbierok spojených s dejinami Španielska," uviedla príslušná porota v meste Oviedo na severe Španielskeho kráľovstva.

"Múzeum Prado je najdôležitejšou kultúrnou inštitúciou Španielska a jednou z najvýznamnejších obrazových galérií na svete,"
dodala porota. Prado podľa jej vyjadrenia zvíťazilo v konkurencii ďalších 30 kandidátov z celkovo 14 krajín.

Múzeum hostí vyše 8600 malieb a kresieb a zhruba 700 skulptúr. Ročne ho navštívia približne tri milióny ľudí. Spolu s Múzeom Thyssenovcov-Bornemiszovcov a Múzeom kráľovnej Sofie tvorí "zlatý trojuholník umenia" v centre Madridu.

Cena princeznej astúrskej je pomenovaná po dedičke španielskeho trónu a je považovaná za "španielsku nobelovku". Udeľuje sa každé dva roky v ôsmich kategóriách. Laureáti získavajú 50.000 eur a repliku sochy od Joana Miróa.

Laureátov zvyšných kategórií zverejnia v nasledujúcich týždňoch. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční koncom októbra v Oviede. Ceny odovzdá španielsky kráľ Filip VI. Súčasnou astúrskou princeznou je jeho 13-ročná dcéra Leonor.