Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Magda Vášáryová je novou predsedníčkou ženského spolku Živena

Magda Vášáryová Foto: TASR/Pavol Funtál

Magda Vášáryová je už isté obdobie členkou Bratislavského miestneho odboru Živeny. Ako nová predsedníčka Živeny by sa chcela v najbližšom období zamerať najmä na jej majetkové a finančné zázemie.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Najstarší ženský spolok na Slovensku Živena si po 20 rokoch zvolil novú celoslovenskú predsedníčku. Od dnešného dňa sa tejto funkcie ujala Magda Vášáryová. Pôvodne sa o post šéfky spolku uchádzali dve kandidátky – z Bratislavy Magda Vášáryová a zo Žiliny spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá neskôr z rodinných dôvodov odstúpila.

Magda Vášáryová je už isté obdobie členkou Bratislavského miestneho odboru Živeny. Ako nová predsedníčka Živeny by sa chcela v najbližšom období zamerať najmä na jej majetkové a finančné zázemie. „Zatiaľ v rámci Živeny mám tri ciele. Jedným z nich je najmä zmodernizovanie komunikácie, doplnenie členskej základne a tiež by som chcela získať viac peňazí modernejšími spôsobmi, napríklad v podobe grantov,“ priblížila pre TASR Vášáryová priamo po jej zvolení.

Od vzniku Slovenskej republiky viedla Ústredie Živeny, spolku slovenských žien, Zora Breierová, ktorá spolu so spisovateľkou Hanou Zelinovou, etnografkou Ľubou Pavlovičovou–Bakovou, libretistkou Jelou Krčméry-Vrteľovou a mnohými inými ženami sa zaslúžila o opätovné obnovenie Živeny. „Za moje 20-ročné pôsobenie som sa snažila dostať Živenu do povedomia slovenskej verejnosti, pretože za tých 40 rokov, keď bola činnosť Živeny zakázaná, sa vytratila z povedomia mladších ženských generácií a slovenskej verejnosti vôbec,“ zhodnotila svoje pôsobenie v Živene Breierová.

V súčasnosti má Živena na Slovensku deväť miestnych odborov – Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava, Brezno, Čadca, Martin, Pezinok, Smižany a Žilina. Ústredie Živeny sa nachádza v Martine a v súčasnosti má na Slovensku približne 600–1000 členiek. Spolok Živena vznikol pôvodne 4. augusta 1869. V roku 1955 bol násilne rozpustený a svoju činnosť obnovil až po Nežnej revolúcii, 15. apríla 1990.