Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Avantgardný Majakovskij literárnym kritikom nesedel

Básnik Vladimír Majakovskij. Foto: ARCHÍV TASR

Aj keď jeho úmrtie sprevádzalo množstvo otáznikov vrátane podozrení, že umelca odstránili tajné služby, aj vyšetrovanie kauzy v roku 2002 dospelo k záveru, že Majakovskij spáchal samovraždu.


Bagdadi/Bratislava 19. júla (TASR) - Ruský básnik, dramatik a publicista Vladimír Vladimirovič Majakovskij, vedúca osobnosť ruskej ľavicovej umeleckej avantgardy, popredný predstaviteľ ruského futurizmu sa narodil 19. júla 1893 v gruzínskom mestečku Bagdadi. Dnes si pripomíname 120. výročie jeho narodenia.

Od chlapčenských rokov sa zaujímal o politický život, pôsobil ako propagandista sociálnej demokracie a ako veľmi mladého ho trikrát zatkli. Umelecké vlohy si chcel rozvíjať na umeleckej škole, preto roku 1911 začal študovať na moskovskej Škole maliarstva, sochárstva a architektúry. Za propagáciu moderného umenia ho však z nej vylúčili.

Pociťujúc krízu vtedajšieho sveta, východisko videl Majakovskij v revolúcii. Na začiatku Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (VOSR) 1917 vstúpil teda do služieb novej sovietskej moci a svoj talent zameral týmto smerom. Stal sa vedúcou osobnosťou sovietskej ľavicovej avantgardy. V rokoch 1918-1923 napísal básne Ľavý pochod, Óda revolúcii, hru Mystérium buffa, poému 150.000.000.

K vrcholom Majakovského tvorby v tomto období patria elegicko-reflexívne poémy, ktoré obsahujú jeho snové vízie a tragické pocity zmarených nádejí (Milujem, O tom). Zaradil sa nimi medzi najväčších intímnych lyrikov 20. storočia. Poet, ktorého tvorbu charakterizovali nové formy veršov, originálne metafory, ale aj nadšenie a satirické pranierovanie malomeštiactva, bol i tvorcom 600 plagátov, ktoré novú štátnu ideológiu v krajine sovietov priblížili tamojším analfabetom. Divadelné hry autora sa krátko po uvedení dostali na zoznam zakázaných prác, boli totiž priveľmi kritické.

Dramatický boj o nové umenie a ostré obvinenia niektorých kritikov znepríjemňovalo Majakovskému posledné obdobie života.

Jeden z najtalentovanejších umelcov počiatočnej epochy sovietskeho impéria Vladimir Majakovskij sa rozhodol 14. apríla 1930 v Moskve v 37 rokoch pre dobrovoľný odchod zo života. Aj keď jeho úmrtie sprevádzalo množstvo otáznikov vrátane podozrení, že umelca odstránili tajné služby, aj vyšetrovanie kauzy v roku 2002 dospelo k záveru, že Majakovskij spáchal samovraždu. Stalinom nanútený kabát socialistického realizmu mu zrejme bol pritesný. Predtým, ako básnik siahol po zbrani, aby sa zastrelil, sa jeho súkromný život spájal predovšetkým s manželmi Osipom a Liljou Brikovcami, s ktorými žil v dlhé roky v škandálnom trojuholníku.