Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Majster kamery Stanislav Szomolányi dnes oslavuje jubilejných 80 rokov

Na archívnej snímke kameraman Stanislav Szomolányi na stretnutí slovenských filmárov pri príležitosti 60. výročia založenia Filmových ateliérov Koliba v Bratislave, 8. januára 2013. Foto: TASR - Michal Svítok

Kameraman s novátorským videním je nositeľom jedného z najvyšších štátnych vyznamenaní Pribinovho kríža III. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie.

Bratislava 14. januára (TASR) - Kameraman Stanislav Szomolányi stál pri zrode mnohých slovenských filmov, vrátane tých, ktoré sa začlenili do Zlatého fondu slovenskej kinematografie. Pochádza z Bánoviec nad Bebravou, kde sa narodil 14. januára 1935. V stredu sa dožíva životného jubilea 80 rokov.

Na archívnej snímke držiteľ ocenenia Zlatá kamera, slovenský kameraman Stanislav Szomolányi, počas záverečného ceremoniálu 18. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, 26. júna 2010 v Trenčianskych Tepliciach.
Foto: TASR- Radovan Stoklasa


Filmy Slnko v sieti, Panna zázračnica, Organ, ale aj iné sa v kontexte 60. rokov 20. storočia stali novátorskými aj vďaka jeho kameramanskému videniu, odlišnému od štylizovanej a patetickej kamery vtedajších filmov.

Štúdium kamery absolvoval na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v českej Prahe v rokoch 1953 až 1958. Začínal v Štúdiu dokumentárnych filmov v Bratislave, rok pôsobil v Československom armádnom filme v Prahe a po návrate na Slovensko začal pracovať ako kameraman hraných filmov.

Pri prvom dokumentárnom filme Niekedy v novembri (1958) spolupracoval s režisérom Štefanom Uhrom a ich spolupráca pokračovala aj pri ďalších dokumentárnych snímkach - Očami kamery (1959) alebo Poznačení tmou (1959). Výsledkom ich spolupráce boli neskôr hrané filmy - Slnko v sieti (1962), Organ (1964), Panna zázračnica (1966), Tri dcéry (1967), Kosenie Jastrabej lúky (1981), Pásla kone na betóne (1982), Šiesta veta (1986).

Dnes už legendárny film Slnko v sieti je lyrickým príbehom emocionálneho dozrievania a vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života hraným cynizmom a odmietavou pózou voči súdobej spoločnosti. Je prvým filmom v dejinách slovenskej kinematografie, rozvíjajúcim tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka. V čase vzniku priniesol tento film do kín nový spôsob filmového rozprávania, nový analytický pohľad na realitu, zameraný na človeka a jeho pocity, ale aj na historické a spoločenské súvislosti. Podľa prelomového filmu bola nazvaná aj národná filmová cena (Slnko v sieti) určená na ocenenie najkvalitnejších filmov a tvorivých výkonov slovenskej kinematografie, udeľuje sa od roku 2004.

Bravúrna práca Stanislava Szomolányiho s kamerou prispela aj k vytvoreniu pozoruhodných a medzinárodne ocenených diel v televíznej tvorbe. Prelom znamenali televízne filmy Krotká (režisér Stanislav Barabáš, 1967) a Balada o siedmich obesených (režisér Martin Hollý, 1968), ktoré získali Grand Prix na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carlo (Monako).

V roku 1974 začal pôsobiť Stanislav Szomolányi aj ako vysokoškolský pedagóg na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a v roku 1991 založil na tejto vysokej škole Katedru kameramanskej tvorby, ktorú viedol, neskôr pôsobil v Ateliéri kameramanskej tvorby a fotografie VŠMU. Je čestným členom Asociácie slovenských kameramanov.

Získal viacero ocenení na rôznych domácich i zahraničných festivaloch. Je držiteľom ocenenia IGRIC, ktoré mu za celoživotné dielo udelili v roku 1998. V roku 2003 získal špeciálnu cenu Asociácie slovenských kameramanov za celoživotný prínos v kinematografii. Od roku 2005 je nositeľom jedného z najvyšších štátnych vyznamenaní Pribinovho kríža III. triedy, za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie. V roku 2006 získal cenu Slnko v sieti. V roku 2012 si prevzal Cenu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania.

V roku 2005 vyšla kniha Richarda Blecha Kameraman Stanislav Szomolányi.

Pred niekoľkými rokmi sa významne spolupodieľal na farebnej korekcii a prepise vybraných slovenských filmov do digitálnej podoby v DVD edícii Slovenský film.