Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Malá scéna STU uvedie premiéru inscenácie Kvarteto

Inscenácia Spiróovej hry Kvarteto – to sú štyria herci, tri stoličky a dva svety v jednej komédii zo smutnej súčasnosti.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Premiéru inscenácie Kvarteto maďarského dramatika Györgya Spiróa uvedie v piatok 21. decembra bratislavské Divadlo Malá scéna STU. Režisérom hry je Anton Korenči, dramaturgom Štefan Korenči, scénu a kostýmy navrhli Jaroslav a Miroslav Daubravovci, hudbu zložili Vladislav Šarišský a Roman Harvan. V inscenácii účinkujú Vladimír Jedľovský, Michal Jánoš, Andreja Vozárová a Danica Matušová.

Inscenácia Spiróovej hry Kvarteto – to sú štyria herci, tri stoličky a dva svety v jednej komédii zo smutnej súčasnosti. Radí sa do dramaturgickej línie súčasných hier autorov susedných krajín, ktorá má v Divadle Malá scéna STU svoje zastúpenie. Táto dramaturgická línia chce priblížiť slovenskému divákovi súčasnú kultúru krajín ako Rakúsko, Maďarsko, Česko, Poľsko, či Ukrajina a dopomôcť tým vzájomnému zbližovaniu. Kvarteto je aktuálna, úderná a dobre napísaná hra, ktorá na komornom pôdoryse a v intímnej atmosfére hovorí o veľkých politicko – spoločenských témach. Ukazuje dôsledky, ktoré na nás zanechal minulý režim, no takisto neúprosne kritizuje režim súčasný.

György Spiró (4.4.1946, Budapešť) patrí medzi popredných, nielen maďarských, ale aj európskych, dramatikov, prozaikov a esejistov. Divadlo a.ha úspešne naštudovalo v roku 2008 v réžii Štefana Korenčiho jeho hru Mydlová opera. Ďalšiu jeho hru Prah uviedlo Jókaiho divadlo v Komárne (2010), ale aj Činohra Štátneho divadla Košice (2011), či Štúdio L+S (2011). Spiróova hra Kvarteto bude mať v preklade Petra Kováča v Divadle Malá scéna STU svoju slovenskú premiéru.

TASR informoval PR manažér divadla Peter Getting.