Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Maliar a ilustrátor Ferdinand Hložník sa narodil pred 100 rokmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V začiatkoch svojej tvorby sa inšpiroval kubizmom, ale aj inými modernými výtvarnými prúdmi.

Svederník/Bratislava 18. novembra (TASR) – S tvorbou Ferdinanda Hložníka sa mohli v 80. rokoch minulého storočia zoznámiť aj prváci na základných školách. Významný maliar totiž ilustroval šlabikár z roku 1982. Ilustráciami obohatil však aj ďalšie didaktické či rozprávkové knihy. Nemenej významným výtvarným umelcom bol aj jeho starší brat Vincent Hložník (1919-1997).

Od narodenia Ferdinanda Hložníka, zakladajúceho člena Skupiny 29. augusta, uplynie vo štvrtok 18. novembra 100 rokov.

Ferdinand Hložník sa narodil 18. novembra 1921 vo Svederníku. V rokoch 1942 až 1946 študoval na oddelení kreslenia a maľovania na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite u profesorov Jána Mudrocha a Maximiliána Schurmanna. Ako gymnaziálny učiteľ pôsobil v rokoch 1947-1948 v Jure pri Bratislave. Odtiaľ prešiel na reálne gymnázium v Bratislave, kde vyučoval do roku 1952. Od tohto roku začal pôsobiť ako samostatný umelec.

V začiatkoch svojej tvorby sa inšpiroval kubizmom, ale aj inými modernými výtvarnými prúdmi. Neskôr sa častejšie vracal k tradičnejšiemu spôsobu vyjadrenia, teda k realistickej maľbe. Stále ho však lákala aj imaginácia a fantázia, čo napokon vyústilo do originálneho štýlu charakterizovaného voľnou, figuratívno-krajinárskou výtvarnou výpoveďou.
Na snímke olejomaľby vystavené počas otvorenia výstavy Vincent Hložník - Strhujúce príbehy v Tatranskej galérii v Poprade 23. januára 2020, foto z archívu.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Spoločne s bratom Vincentom Hložníkom absolvovali niekoľko kresliarskych ciest po Slovensku, ktoré zakončili spoločnými výstavami. Známe sú aj jeho diela s tematikou Slovenského národného povstania (SNP). Svoje diela vystavoval nielen v Česku a na Slovensku, ale tiež v Nemecku, v Poľsku, v Mexiku, vo Švédsku, v Taliansku či v Brazílii.

V roku 1967 ocenili Ferdinanda Hložníka cenou Cypriána Majerníka. Za ilustrátorskú tvorbu získal v roku 1976 na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) Cenu Ľudovíta Fullu. V roku 1982 mu udelili titul zaslúžilý umelec.

Ferdinand Hložník zomrel 27. februára 2006 v Bratislave.

Knižná monografia o živote a diele Ferdinanda Hložníka, jednej z najvýraznejších osobností slovenského moderného umenia, vyšla v roku 2020. Jej autorom je nedávno zosnulý (25. augusta 2021) profesor Ľudovít Petránsky.