Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Akademický maliar Dušan Kállay dostal za ilustrácie Cenu H. Ch. Anders

Výtvarník Dušan Kállay sa venuje aj známkovej tvorbe.Na archívnej snímke 26. januára 1998 s emisiou Huby Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Venuje sa voľnej grafike, knižnej ilustrácii, maľbe, kresbe, exlibrisu, známkovej tvorbe.

Bratislava 28. marca (TASR) - Rozsiahla je grafická, ilustrátorská a voľná tvorba akademického maliara Dušana Kállaya, ktorá sa stretáva s veľkým obdivom nielen doma, ale aj v iných krajinách sveta.

Rodák z Bratislavy mal viac ako 110 samostatných výstav doma a v zahraničí. Jeho práce vystavovali aj na kolektívnych výstavách, sú publikované v odborných knihách, katalógoch a časopisoch. Narodil sa 19. júna 1948, detstvo prežil v Žiline. Absolvoval Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, študoval na oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Vincenta Hložníka a na oddelení figurálnej kompozície a krajinomaľby u profesora Jána Želibského.

Od roku 1972 žije a tvorí v Bratislave. Venuje sa voľnej grafike, knižnej ilustrácii, maľbe, kresbe, exlibrisu, známkovej tvorbe. Vytvoril niekoľko plagátov, v roku 1979 výtvarne spolupracoval na animovanom filme režiséra Vladimíra Kubenku Povesť o láske. V oblasti voľnej grafiky pracuje najmä technikou leptu, ale tvorí aj v technike linorezu, litografie, serigrafie. Od roku 1990 pedagogicky pôsobí ako profesor na VŠVU v Bratislave.

Na snímke nová známka "Bratislavský hrad", ktorá bola vydaná k 1100. výročiu zmienky o Bratislavskom hrade. Autorom výtvarného návrhu známky v nominálnej hodnote 37 Sk je prof. Dušan Kállay, akad. maliar.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


Jeho tvorba získala najvýznamnejšie domáce a medzinárodné ocenenia, ako sú Grand Prix BIB 1983 na Bienále ilustrácií v Bratislave, Cena Hansa Christiana Andersena, udeľovaná organizáciou IBBY (Medzinárodná únia pre detskú knihu) pri UNESCO (1988), UNICEF Award v talianskej Bologni za ilustrácie, ceny na medzinárodných prehliadkach grafiky (Banská Bystrica, Nórsko, Slovinsko), filmu (Kroměříž - ČR, Chicago - USA) a známkovej tvorby (Najkrajšia známka sveta, výstava WIPA, 2002). Viacnásobne ho ocenili v súťažiach Najkrajšia kniha roka v bývalom Československu i na Slovensku.

Ilustroval vyše 90 titulov kníh, medzi nimi knihu Alica v krajine zázrakov (1981), ktorá vyšla v siedmich jazykoch a vyvolala takú odozvu, že autorovi ilustrácií priniesla v roku 1988 ilustrátorského Oscara - Cenu Hansa Christiana Andersena. Ďalej ilustroval napríklad rozprávky z britských ostrovov V ríši víl a škriatkov (1987), tituly Hans Christian Andersen: Pohádky, Oscar Wilde: Geburtstag der Infantin, Wiliam Shakespeare: Kupec benátsky (1996). Knižku pre deti Veselý koncert sám napísal aj ilustroval, vyšla v roku 1998 v spolupráci s japonským vydavateľstvom Fukuinkanshoten.

Spolu s inými umelcami sa podieľal na ilustrovaní zbierky orientálnych príbehov Tisíc a jedna noc, ktorá v kompletnom vydaní vyšla prvýkrát na Slovensku v roku 2010.

Výstava Dva magické svety, ktorá bola výberom z tvorby Dušana Kállaya a jeho manželky Kamily Štanclovej, sa konala v októbri 2010 v Galerii des pas perdus vo švajčiarskej Ženeve. Dušan Kállay je autorom výtvarného návrhu poštovej známky 400. výročie konania Žilinskej synody, ktorá v roku 2011 vyhrala prvé miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie "Grands Prix de l’Art Philatlique".

Tlačová beseda k novému triumfu slovenskej poštovej známky 16. mája 2011 v Bratislave. Na TB sa zúčastnil výtvarník a rytec slovenských poštových známok Doc. akad. mal. Martin Činovský, ktorý získal mimoriadne medzinárodné ocenenie za známku vydanú k 400. výročiu žilinskej synody. Na snímke akademický maliar Dušan Kállay, autor návrhu víťaznej známky.
Foto: TASR/Pavel Neubauer