Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zrušením dvojpercentného príspevku hrozí umeleckým fondom zánik

Minister kultúry Marek Maďarič Foto: TASR

Tvrdí to minister kultúry Marek Maďarič, podľa ktorého to tvorí asi 750.000 eur ročne spätne distribuovaných do kultúry.

Bratislava 29. januára (TASR) – Prípadné zrušenie dvojpercentných príspevkov z autorských príjmov by s najväčšou pravdepodobnosťou znamenalo postupný koniec troch umeleckých fondov – literárneho, hudobného a Fondu výtvarných umení.

Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča to tvorí asi 750.000 eur ročne, ktoré sú spätne distribuované do kultúry.

"Je to jeden z mála prvkov viaczdrojového financovania kultúry, dôležitý aj z hľadiska solidarity. Keby zanikol, tak umelecké fondy postupne prestanú fungovať alebo by boli marginalizované tak, ako je tomu v Česku, teda by stratili svoj význam," priblížil v rozhovore pre TASR. Minister totiž neverí, že by tento výpadok vykrylo dobrovoľné prispievanie alebo sponzorské dotácie.

Keďže tieto príspevky celý svoj tvorivý život sám odvádza, osobne ich zrušenie nepodporuje. Ako mladý umelec jedenkrát požiadal a tiež získal z Literárneho fondu štipendium na písanie scenára. "Pomohlo mi to vtedy existenčne a povzbudilo ma to pri práci," zaspomínal si. Vysvetlil, že fondy z týchto zdrojov podporujú nielen začínajúcich autorov, ale veľakrát sú určené aj pre starších umelcov – dôchodcov, takisto na literárne súťaže, oceňovanie úspešných umelcov či štipendiá.

Napriek svojmu osobnému postoju k tejto problematike by zmene nastaveného systému nebránil v tom prípade, ak by vznikla preukázateľne väčšinová požiadavka zo strany ľudí, ktorí spomínané dve percentá odvádzajú. Novela zákona o umeleckých fondoch z dielne poslancov Miroslava Beblavého a Magdalény Vášáryovej (obaja SDKÚ-DS), na základe ktorej by sa už nemali platiť, sa nachádza na programe aktuálnej schôdze parlamentu. Na podporu novely vznikla petícia, pod ktorú sa podpísalo približne 1300 ľudí.

Maďarič poukázal na nemožnosť identifikovať, či pri všetkých z nich ide o platcov týchto dodatočných odvodov, keďže sa do nej mohol zapojiť ktokoľvek. Zároveň pripomenul aktuálne vyjadrenia množstva umelcov a umeleckých združení, ktorí aktívne obhajujú zachovanie príspevku. "Čiže v tejto chvíli nepodporujem zrušenie dvoch percent," dodal.

Ministerstvo kultúry pracuje na zlepšení právneho a sociálneho postavenia umelcov a kultúrnych pracovníkov. Tento rok pripraví dve analýzy, ktoré sa budú týkať odmeňovania zamestnancov v kultúre a odvodovej povinnosti umelcov. Z nich následne vyplynú konkrétne návrhy. "Odmeňovanie pracovníkov v kultúre je veľmi slabé. V zásade je pod priemernou mzdou, takže s tým treba niečo robiť, ale najskôr musíme mať na stole presné čísla," avizoval Maďarič.