Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Marky Ramone, posledný žijúci Ramone,oslávi sedemdesiatku v Bratislave

Foto: TASR/Branislav Račko

Koncert sa mal pôvodne konať už v roku 2020, ale z dôvodu protipandemických opatrení bol presunutý na 12. júla 2022.

Bratislava 5. mája (TASR) - Marky Ramone, vlastným menom Marc Steven Bell, je americký bubeník a posledný žijúci clen legendárnej kapely Ramones. S bicími nástrojmi začínal už v 70. rokoch a aktuálne hrá vo vlastnom projekte Marky Ramone's Blitzkrieg, s ktorým sa 12. júla predstaví na Slovensku. Zhodou okolností k nám zavíta len pár dní pred 70. narodeninami.

Koncert sa mal pôvodne konať už v roku 2020, ale z dôvodu protipandemických opatrení bol presunutý na 12. júla 2022. Našťastie, aktuálna situácia nenasvedčuje tomu, že by sa mal presúvať znova, a preto by v tento deň nemal v bratislavskom klube Randal chýbať žiaden fanúšik rockovej histórie.

Než sa Marc dostal k Ramones, pôsobil v hardrockových kapelách Dust a Estus, ktorej album produkoval legendárny Andrew Loog Oldham, prvý manažér The Rolling Stones. Potom v roku 1978 nahradil na bubeníckej stoličke Tommyho Ramona, pretože ten sa chcel venovať manažmentu a produkcii kapely. Ramones sa za 20 rokov svojej existencie vypracovali na jednu z najzásadnejších rockových kapiel histórie. V roku 2002 boli uvedení do Rock-and-rollovej siene slávy a v roku 2011 získali prestížne ocenenie Grammy za celoživotné dielo.

Na svižnost a chytlavost pesniciek Ramones nadviazal Marky aj so svojím projektom Marky Ramone's Blitzkrieg, ktorý založil spolu s ďalšou legendou žánru, Michaelom Gravesom z kapely Misfits. Tento rok, navyše, oslavuje významné životné jubileum 70 rokov, a to len 3 dni po bratislavskom koncerte, na ktorom predstaví výber toho najlepšieho z tvorby oboch kapiel. Marky je dôkazom toho, že vek je len číslo a za bubnami je rovnako vitálny ako v začiatkoch.