Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Marpo vydáva album Backwoods Bred a videoklip V plamenech

Známy český raper Marpo Foto: YouTube.com

Marpo je výrazný solitér českej hiphopovej scény, ale aj mainstreamu.

Bratislava 12. júla (TASR) – Známy český raper Marpo vydáva album Backwoods Bred. Vizuálom vťahuje poslucháča do atmosféry seriálu True Detective a kombináciou rapu, country a bluesu ponúka nezabudnuteľný hudobný zážitok. Spolu s albumom vydáva aj videoklip V plamenech. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Karpel.



Album vznikal na diaľku z dôvodu pandemickej situácie, ktorá nedovoľovala stretnutie s producentmi Marcusom Tranom a Clintom Murphym. Marpo prezradil, že Clint mal priletieť z Anglicka, ale česká strana mu nedovoľovala vstup do krajiny, takže pracovali štýlom zdieľania obrazovky laptopu a album sa tvoril počas videohovorov. Prvou ochutnávkou albumu sa stal track Hillbilly, ktorým dal Marpo najavo, akým smerom sa bude nový album uberať. V druhom singli Bad Man, ktorý má na konte viac ako 408.000 videní na Youtube, sa vyspovedal Bohu a v treťom tracku Sinner sa stal hriešnikom. Teraz spolu s albumom vydáva videoklip V plamenech.

„Je to zmes rapu, country a bluesu. S Marcusom sme na tom veľa robili, ladili každý detail, ale to na svojich tlačovkách vraví každý. Budem rád, keď to ľudia posúdia sami. Marcus je obrovský producentský talent a má neskutočné cítenie. Sme prepojení ako bratia. Myslím si, že nám to funguje skvele,“ hovorí Marpo.

Album Backwood Bred mapuje viac ako rok intenzívnej práce. „Každý track je vypiplaný do úplného detailu. Každý nástroj, každý vokál, harmónie atď. Ten časový rozstup funguje skvele, pretože sme sa k niektorým trackom vracali a doaranžovávali ich, keď sme to po troch mesiacoch cítili trochu inak,“ približuje tvorbu raper.

Marpo je milovníkom Floridy a tepla. Teraz mu počarovala práve krajina Louisiany a Mississippi, kde sa zároveň podarilo nakrútiť videoklipy a nafotiť vizuály. „Natáčalo sa na rovnakých miestach, kde točili Woody Harrelson a Matthew McConaughey,“ vraví Marpo, ktorý chce temnú atmosféru amerických miest priniesť fanúšikom i na pódiá.

Marpo je výrazný solitér českej hiphopovej scény, ale aj mainstreamu. V roku 2018 vydal svoj doposiaľ ostatný a zároveň najúspešnejší album Dead Man Walking, s ktorým ako TroubleGang vypredali O2 arénu. Hudobne Otu Petřinu alias Marpa najviac ovplyvnil jeho otec, ktorý bol znamenitý skladateľ a rešpektovaný gitarista. Nemal však rád rap a o to viac je teraz Marpo na hudbu, ku ktorej dospel, hrdý.