Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Marta Kubišová sa zaradí medzi nositeľov Radu Čestnej légie

Štátne vyznamenanie jej za Francúzsko udelí veľvyslanec Pierr Lévy.

Praha 23. októbra (TASR) - Speváčka Marta Kubišová rozšíri už v blízkej budúcnosti okruh laureátov francúzskeho Radu Čestnej légie z bývalého Československa. Vysoké štátne vyznamenanie krajiny galského kohúta si prevezme 29. októbra na francúzskej ambasáde v Prahe z rúk veľvyslanca Pierra Lévyho, informovali s odvolaním sa na zdroje veľvyslanectva české médiá.

Ako uviedla hovorkyňa francúzskeho veľvyslanectva v ČR Tereza Nováková, udelenie vyznamenania je ocenením diela a zásluh veľkej umelkyne, predovšetkým však jej odhodlaného zapojenia sa do boja proti komunistickému režimu po boku československého disentu.

Rodáčka z Českých Budějovíc, ktorá v druhej polovici 60. rokov žiarila na československom nebi populárnej hudby, si pohnevala normalizačných mocných jednoznačnou podporou Dubčekovho vedenia krajiny počas Pražskej jari a po takmer 20 rokov nesmela vystupovať na verejnosti.

Porevolučná hviezda

Na "zakázanú" speváčku, ktorá 1. novembra 2012 oslávi 70. narodeniny, však jej fanúšikovia nezabudli, čo sa naplno prejavilo po spoločenských zmenách v krajine na sklonku roka 1989. Niekdajšia víťazka ankety Zlatý slávik, neskôr hovorkyňa Charty 77 nadviazala po nich na niekdajšiu úspešnú dráhu. Opakovane sa o tom mohli presvedčiť na vlastné oči i návštevníci jej koncertov na Slovensku. Už 22. novembra čaká na obe strany ďalšie významné stretnutie pri Kubišovej vystúpení v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Vyznamenanie Rad čestnej légie v piatich rôznych stupňoch udeľujú vo Francúzsku od začiatku 19. storočia, a to tak tamojším občanom, ako aj cudzincom za mimoriadne zásluhy v konkrétnych oblastiach.

Medzi početnými laureátmi z bývalého Československa nájdeme viacero významných osobností zo Slovenska, vrátane Milana Rastislava Štefánika, Milana Hodžu, Ladislava Holdoša či Vladimíra Valacha. K nositeľom ocenenia v ére samostatnosti patrí napríklad niekdajší šéf slovenskej diplomacie Jan Kubiš, ktorý ako vôbec prvý Slovák získal najvyšší stupeň tohto vyznamenania, či vojnový veterán, gen. Anton Petrák.

Medzi ocenenými českými osobnosťami boli napríklad niekdajší prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Václav Havel, ale aj skladateľ Antonín Rejcha, maliar František Kupka, režisér Miloš Forman, fotograf Jan Saudek alebo spisovateľ Milan Kundera.