Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Martin Chodúr vydal album Tisíc a jedna noc

Martin Chodúr, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

Album obsahuje 14 piesní, na nahrávaní sa podieľali hudobníci sprievodnej skupiny MACH z Moravsko-sliezskeho kraja.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Tisíc a jedna noc je nový autorský počin českého speváka Martina Chodúra, inšpirovaný legendárnou knihou národných príbehov zo Stredného východu. "Rovnako ako slávna kniha i album je zmesou najrôznejších štýlov od popu až takmer po art rock. Charizmatický hlas Martina Chodúra na ňom sprevádza poslucháča ako Šeherezáda v knižnej predlohe," avizuje nové CD vydavateľstvo Supraphon.

Lyrické piesne, veľké balady i energické skladby sú Chodúrovou autorskou tvorbou po textovej i hudobnej stránke. Poslucháč v nich môže nájsť množstvo literárnych i hudobných odkazov a posolstiev, ktoré nebývajú v populárnej hudbe typické. "Inšpiráciou mi bola kniha najmä z dôvodu svojej zaujímavej literárnej formy, respektíve nekonečného množstva možností, ako vnímať príbeh. Túto mnohovrstvovosť je možné nájsť aj v piesňach, ktoré vypovedajú reálne o svete, v ktorom žijeme, ale odrážajú svet príbehov, labyrintov, lásky a magickosti," uviedol k novinke Chodúr a ďalej ju priblížil slovami: "Nájdeme tu zasnežené Beskydy, ktoré splývajú s dunami piesočnej púšte, alebo džinov vychádzajúcich z fliaš otvorených šampusov či tak trochu iného Amora."



Album obsahuje 14 piesní, na nahrávaní sa podieľali hudobníci sprievodnej skupiny MACH z Moravsko-sliezskeho kraja (Vlastimil Šmída, Patrik Benek, Mario Šeparovič, Marek Dufek, Jenny Krompolc). Chodúr na novinke okrem spevu hrá na gitare, klarinete, saxofóne, flaute a syntetizátoroch.

S prvým singlom z nového albumu Amor zabodoval v hitparáde Českého rozhlasu Dvojka, kde získal ocenenie Zlatá česká dvanástka. Druhý singel Beskydy v mlze má výpravný romantický videoklip, Chodúr ho nakrúcal v malebnej prírode masívu Ondřejník a vrcholu Skalka, ktorý ponúka pohľad na celé Moravsko-sliezske Beskydy.