Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Osobnostiam Žilinského kraja odovzdali ceny a pamätné plakety

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cenu ŽSK za rok 2020 získal Rudolf Gerát, ktorý zasvätil život budovaniu a rozvoju kultúry na Kysuciach a stál pri založení Kysuckej knižnice v Čadci.

Martin 21. júna (TASR) – Ceny a Pamätné plakety Žilinského samosprávneho kraja za rok 2020 odovzdali v sobotu v Slovenskom komornom divadle v Martine osobnostiam zo ŽSK. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

„Som nesmierne rada, že sme nakoniec dostali príležitosť osobne zablahoželať všetkým nominovaným osobnostiam predošlého roka. Tento večer je oslavou ich celoživotnej práce a úspechov, ktoré sme si jednoznačne chceli uctiť mimo virtuálneho priestoru," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Cenu ŽSK za rok 2020 získal Rudolf Gerát, ktorý zasvätil život budovaniu a rozvoju kultúry na Kysuciach a stál pri založení Kysuckej knižnice v Čadci.

„Významný tanečný choreograf a folklorista Vojtech Littva má za sebou úspešnú kariéru, korunovanú mnohými významnými úspechmi na medzinárodnej scéne. Trojicu držiteľov Ceny ŽSK uzatvára lekár a onkologický chirurg Jaroslav Lúčan, ktorý je slovenským priekopníkom liečebných postupov pre pacientov zo stómiou," uviedla Lašová.

Pamätnú plaketu si odniesli propagátor kultúry a ochrany pamiatok Marek Adamov, maliar a grafik Hieroným Balko, etnografka a muzeologička Zora Mintalová Zubercová, zakladateľ Záchrannej stanice pre zranené živočíchy Zázrivá Metod Macek a dlhoročný bojovník za uchovanie pietnych miest oboch svetových vojen Juraj Drotár.

„ŽSK si in memoriam uctil aj pamiatku učiteľa Jaroslava Budza, ktorý tragicky zahynul pri záchrane ľudských životov počas minuloročného útoku v škole vo Vrútkach," dodala hovorkyňa ŽSK.