Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Šatnica Matice slovenskej sa presťahuje do nových priestorov

Na snímke pohľad na budovu MS v Martine a park s bustami národovcov, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Matica v Martine sa musieť popasovať s prevozom 1800 krojov, 900 historických kostýmov a vojenských uniforiem, 800 karnevalových masiek a kostýmov a 350 rekvizít a parochní.

Martin 8. apríla (TASR) – Šatnica Matice slovenskej (MS) sa v máji presťahuje z centra Martina do modernejších priestorov v blízkosti zimného štadióna. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Grznárová.

Doplnila, že matičná šatnica sa sťahuje zo Škultétyho ulice, kde sídlila v blízkosti materskej budovy MS, na Gorkého ulicu v mestskej časti Podháj. "Martinčanom známy objekt Mladosť pri kruhovom objazde poskytne šatničiarkam i návštevníkom už v júni tohto roka väčšie a presvetlené priestory, jednoduchšie a pohodlné parkovanie i dobrú dostupnosť autom či MHD," priblížila Grznárová.

Podľa podpredsedu MS Mareka Nemca to bol aj hlavný dôvod, prečo sa rozhodli presťahovať krojové a kostýmové poklady. "Zavážil väčší komfort pre verejnosť, ktorá si k nám prichádza požičiavať kroje, kostýmy a iné rekvizity. Či už pre divadlo, karnevaly, tradičné ľudové zvyky alebo filmy a reklamy," vysvetlil Nemec s tým, že záujemcovia o kroje na veľkonočnú oblievačku sa ešte v apríli môžu zastaviť v pôvodných priestoroch na Škultétyho ulici.

"Budeme sa musieť popasovať s prevozom 1800 krojov, 900 historických kostýmov a vojenských uniforiem, 800 karnevalových masiek a kostýmov a 350 rekvizít a parochní. K vzácnym artiklom šatnice patrí tiež viac ako tisíc scenárov divadelných hier vrátane tých od zvučných autorov slovenských i svetových hier. Sťahovanie bude v mesiaci máj, preto verím, že už v lete si verejnosť rýchlo zvykne na naše nové a lepšie pôsobisko," dodala vedúca Šatnice MS Alena Hrušková.