Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V Múzeu slovenskej dediny predstavia žatevné zvyky na dedine

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podujatie bude prebiehať v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR.

Martin 22. augusta (TASR) – Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, predstavia v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine počas podujatia Dožinky.

Návštevníkov čakajú aj ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti. V programe vystúpi folklórny súbor Kýčera z Ochodnice a folklórna skupina Bukovina z Kšinnej. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

„Účinkujúci predstavia zvyky, ktoré boli v minulosti zaužívané pri poďakovaní sa za úrodu. Folklórny súbor z Kysúc predvedie dožinkový sprievod a mlátenie obilia, folklórna skupina Bukovina dožinkovú zábavu. Sečkársky tanec naučí návštevníkov v tanečnej škole folklórny súbor Turiec," priblížil Martin Cirbus z múzea.

Návštevníci uvidia ukážky niektorých poľnohospodárskych prác spojených so zberom a spracovaním obilia, ako mlátenie obilia na mláťačke, jeho čistenie na rajtári a rezanie slamy na sečku kosovou rezačkou. Vyskúšať si budú môcť mletie obilia na žarnove. O 13.30 h sa v drevenom kostole z Rudna uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie.

Program potrvá od 10.00 do 16.00 h. Podujatie bude prebiehať v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR.