Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Martinskí divadelníci predstavili v Portugalsku koprodukčnú inscenáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Kráľovnú Iokasté stvárňuje Jana Oľhová, jej mužským partnerom je český herec Petr Konáš. Výtvarnú zložku inscenácie priamo na scéne tvorí slovenský výtvarník Juraj Poliak.

Bratislava/Martin 13. marca (TASR) – Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin reprezentovalo divadelné umenie na festivale Finisterra v portugalskom meste Porto. V tamojšom divadle Teatro Carlosa Alberta sa predstavili s koprodukčnou česko-slovenskou inscenáciou Iokasté. Spoločný projekt martinského divadla a Mestských divadiel pražských mal premiéru vlani v októbri, v Prahe v novembri.

"Účinkovaním na tomto festivale sme sa zaradili k výnimočnej pätici inscenácií, ktoré vznikali v koprodukciách desiatich európskych divadiel. Takéto aktivity reprezentujú nielen SKD Martin, ale aj slovenské, a v tomto prípade aj české, súčasné divadelné umenie v rámci Európy. Otvárajú možnosti nových spoluprác," zhodnotil účasť martinských umelcov na festivale v Porte riaditeľ SKD Tibor Kubička. Ako dodal, vďaka spolupráci s českými kolegami pribudla v repertoároch oboch kooperujúcich divadiel úspešná a atraktívna inscenácia.

Festival Finisterra organizuje Únia európskych divadiel (UTE) v rámci širšieho tematického projektu Catastrophe. Ten vychádza z odkazu antickej drámy a jeho cieľom je vznik nových textov, ktoré dedičstvo európskej kultúry obohatia o skúsenosť súčasnosti. "Preto aj autor a zároveň režisér inscenácie Iokasté Lukáš Brutovský síce vychádza z klasického mýtu, ale prepája ho s našou realitou a horúcimi témami doby. Tragický príbeh kráľovnej, známej z mýtu o Oidipovi, je odrazovým mostíkom k paralelám s dnešnou až toxickou maskulinitou, s postavením žien v spoločnosti a s vojnovou agresiou," približuje inscenáciu martinské divadlo. Kráľovnú Iokasté stvárňuje Jana Oľhová, jej mužským partnerom je český herec Petr Konáš. Výtvarnú zložku inscenácie priamo na scéne tvorí slovenský výtvarník Juraj Poliak.

"Bol som príjemne prekvapený diváckym záujmom o obe naše festivalové predstavenia. Mám dojem, že sme narazili na ústretové publikum. Na každom zahraničnom zájazde sa inscenácia konfrontuje s iným typom divákov, testuje sa jej schopnosť komunikovať a presiahnuť kontext svojho vzniku," hovorí Brutovský.

Martinské divadlo ďalej informuje, že koprodukčná inscenácia dostala pozvanie na viaceré tohtoročné festivaly na Slovensku a v Česku. Po portugalskom Porte sa bude Iokasté prezentovať na Novej dráme v Bratislave (15. 5.), na Divadelnej Flóre v Olomouci (18. 5.), uvidia ju festivaloví diváci v Brne (Divadelní svět, 19. 5.) a sériu májových zájazdov ukončí na festivale Dream Factory v Ostrave (30. 5.).