Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Matica slovenská si uctí dvojsté výročie narodenia štúrovcov

Ľudovít Štúr. Foto: TASR

Spomienkové podujatie pod názvom Štúrovci v súradniciach národných dejín sa začne 7. júna predpoludním, pre návštevníkov bude sprístupnená aj sídelná budova ustanovizne.

Bratislava/Martin 23. mája (TASR) - Pri príležitosti Roka odkazu štúrovcov 2022 si Matica slovenská 7. júna uctí najvýznamnejších predstaviteľov národno-obrodného hnutia, ktorých okrúhle výročia narodenia si v tomto roku Slovensko pripomína.

"Odkaz slávnej štúrovskej generácie je v slovenskom národe stále živý, veď plody jej práce a celoživotného úsilia využívame dodnes. Či už hovoríme o spisovnej slovenčine, národnej svojbytnosti a štátnej suverenite alebo dokonca vojenských historických tradíciách. Venovaním aktuálneho roka 2022 odkazu štúrovcov im prejavujeme vďaku aj za to, že ako moderný a emancipovaný národ Európy sme dosiahli život v slobodnej, samostatnej a demokratickej Slovenskej republike,“ zdôraznil predseda MS Marián Gešper.

Spomienkové podujatie pod názvom Štúrovci v súradniciach národných dejín sa začne 7. júna predpoludním, pre návštevníkov bude sprístupnená aj sídelná budova ustanovizne. Vystavené budú originálne Stanovy Matice slovenskej z roku 1863, uchovávané v zdobenom obale, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou. Pripravená bude aj vernisáž výstavy Odkaz štúrovskej generácie. Popoludní sa uskutoční slávnostné odhalenie busty Štefana Marka Daxnera.