Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Matica slovenská sprístupnila knihu Clementis & Mináč na internete

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Kniha obsahuje príhovory pamätníkov, štúdie, eseje, medailóny, archívne články, autentické citáty aj bohatú fotografickú a umeleckú prílohu, informovala Matica slovenská.

Martin 30. januára (TASR) - Matica slovenská (MS) sprístupnila zdarma na internete vypredanú knihu Clementis & Mináč. Vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia spisovateľa a predsedu MS Vladimíra Mináča a 120. výročia narodenia právnika, diplomata a politika Vladimíra Clementisa.

Po kompletnom vypredaní nákladu ju MS sprístupnila s cieľom šíriť povedomie o významných osobnostiach slovenských dejín, politiky a literatúry. "Kniha obsahuje príhovory pamätníkov, štúdie, eseje, medailóny, archívne články, autentické citáty aj bohatú fotografickú a umeleckú prílohu. Medzi autormi textov sú mnohé významné osobnosti vrátane spisovateľov, potomkov, rodinných priateľov a pamätníkov," informovala MS.

Pripomenula, že knihu uviedli pri príležitosti odhalenia busty Clementisa v Aleji dejateľov v Rimavskej Sobote. "Pri príležitosti storočnice Mináča tiež vznikol samostatný film z produkcie Informačného ústredia MS, o ktorom informuje aj predložená publikácia. Dielo pozostáva z textov, ktoré sú výsledkom spomienkových, odborných a vedeckých podujatí MS v roku 2022. Podnázov Vlastenci alebo 'buržoázni nacionalisti'? odkazuje na vykonštruované obvinenia, ktoré sprevádzali obe osobnosti v 50. rokoch 20. storočia," priblížila.

MS plánuje vydať tematické pokračovanie Vlastenci alebo "buržoázni nacionalisti"? II. "Bude sa venovať 120-ročniciam spisovateľa, právnika a diplomata Ivana Horvátha a básnika, kultúrneho politika, davistu Ladislava Novomeského. Kniha by mala byť taktiež zostavená ako výstup z podujatí, ktoré sa budú organizovať v roku 2024," dodala.