Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Matica slovenská vydala Najkrajšie slovenské povesti

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Autorom knihy je profesor Ondrej Sliacky, jedna z najvýraznejších osobností slovenskej detskej literatúry a literárnej vedy na prelome tisícročí.

Bratislava 13. mája (TASR) - Vydavateľstvo Matice slovenskej prináša na knižný trh novinku Najkrajšie slovenské povesti. Publikácia vzdáva poctu velikánom slovenskej povesťovej tvorby Pavlovi Dobšinskému, Jozefovi Cígerovi Hronskému a Márii Ďuríčkovej. "Takto spracovaný výber z tohto významného segmentu dedičstva Slovákov doteraz nevyšiel," informovala TASR hovorkyňa MS Veronika Grznárová.

Autorom knihy je profesor Ondrej Sliacky, jedna z najvýraznejších osobností slovenskej detskej literatúry a literárnej vedy na prelome tisícročí. "Knihou Najkrajšie slovenské povesti sprístupňuje mladej generácii mimoriadne vzácnu súčasť nášho duchovného dedičstva – náš príbeh, ako je zobrazený v kolektívnej pamäti a fantázii národa," priblížil riaditeľ Vydavateľstva MS Stanislav Muntág dielo, ktorým autor vzdáva poctu Dobšinskému, Cígerovi Hronskému a Ďuríčkovej adaptáciou niektorých motívov z ich zbierok. "Majstrovsky príbehovo spracoval aj motívy niektorých ľudových piesní a balád vrátane piesne Na Kráľovej holi, a v podobe autorských povestí zakomponoval aj niekoľko výnimočných osobností, ako sú Samuel Mikovíni, Vladimír Kompánek a ďalší," dodal Muntág k dielu, ktoré ilustrovala Kristína Šimková.

Matica slovenská sa dlhodobo venuje literárnym adaptáciám povesťových zbierok v knižnej sérii Povesťová mapa Slovenska. V diele Najkrajšie slovenské povesti nájde čitateľ 64 povestí z rôznych oblastí Slovenska. "Rozdelené sú do tematických okruhov Pokiaľ len ľudská pamäť siaha (legendy a báje), Najprv Tatári, potom Turci, O mestách, dedinách, zámkoch i hradných ruinách a napokon O horách, riekach a ich podivných obyvateľoch," dodala Grznárová.