Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Matica slovenská vydala novú publikáciu

Na archívnej snímke druhá budova Matice slovenskej (MS) v Martine, kde sídli ústredie Matice. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Obsah publikácie Vznik samostatnej Slovenskej republiky tvorí výber z vedeckých a publicistických materiálov, ktoré boli publikované na základe ankety v mesačníku Slovenské pohľady v roku 2013.

Bratislava 12. decembra (TASR) - V januári 2013 sme si pripomenuli 20. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil celý rad vedeckých konferencií, odborných seminárov a slávnostných podujatí s umeleckým programom. Viaceré periodiká vypísali monotematické ankety. Na týchto podujatiach odznelo mnoho vedeckých referátov, historizujúcich esejí a spomienkových úvah. Média na túto tému po celý rok priebežne publikovali žánrovo veľmi pestré materiály, ktoré - ako ukázal život - bolo treba viditeľne, pohotovo a prístupne zachovať ako dokumenty našej novodobej národnej histórie.

Na túto úlohu sa podujala Matica slovenská. V týchto dňoch vydala publikáciu Vznik samostatnej Slovenskej republiky. Jej obsah tvorí výber z vedeckých a publicistických materiálov, ktoré boli publikované na základe ankety v mesačníku Slovenské pohľady v jubilejnom roku 2013 a ktorých autormi sú významné osobnosti nášho spoločenského, politického a kultúrneho života. Kniha vyšla ako jubilejný desiaty zväzok edície Knižnica Slovenských pohľadov. Zostavil ju prof. JUDr. Jaroslav Chovanec, CSc., obálku a titulný dvojlist z cyklu Variácií na štátny znak skomponoval akademický maliar Miroslav Cipár.

Zostavovateľ na zadnej strane knihy jej vznik konkretizuje takto: "Na anketu pozitívne reagovalo devätnásť významných slovenských osobností. Podľa ich autorského textu vidíme, že niektorí sa angažovali a aktívne podieľali na organizovaní a propagovaní emancipačného procesu slovenského národa - za národné sebaurčenie a osamostatnenie..." Zborník teda tvoria príspevky všetkých devätnástich autorov, ktorými sú: Anton Hrnko, Ivan V. Hudec, Drahoslav Machala, Marián Tkáč, Ján Chryzostom kardinál Korec, Anton Hykisch, Ján Čomaj, Dušan Kerný, Jaroslav Rezník st., Viliam Hornáček, Ivan Laluha, Etela Farkašová, Štefan Nižňanský, Tomáš Winkler, Andrej Ferko, Svätoslav Mathé, Jaroslav Chovanec, Roman Michelko a Stojan Lekoski.

Dvaja z účastníkov ankety a teraz i autorov zborníka sú už nebohí. A to je veľmi vážny motív, ktorý nás nabáda, aby sme siahli práve za ich príspevkami. Veď oni sa už nemôžu opraviť, len potvrdiť.

Ján Chryzostom kardinál Korec vo svojom príspevku Cirkev a vznik Slovenskej republiky 1. 1. 1993 okrem iného napísal: "Náš národ môže žiť len z tých koreňov, z ktorých vyrástol. Podťať tieto korene by znamenalo podťať život Slovenska. (...) Hovoril som, že ťažkosťami sa netreba dať zastrašiť, a myslel som tým na povzbudivé slová G. K. Chestertona, ktorý sa vyjadril vo svojej Ortodoxii: 'Pravá láska k národu sa neprejavuje vtedy, keď sa národu vo všetkom darí a keď máme z toho výhody. Pravá láska k národu sa prejavuje vtedy, keď nás národ potrebuje a je odkázaný na našu pomoc.' To platí aj pre dnešok."

Druhý z nebohých autorov, publicista a spisovateľ Drahoslav Machala, sa v úvode svojho príspevku Činorodosť bol ten zázrak vyznal takto: "Pre mňa je obdobie, keď sme spolu s nadšenými slovenskými intelektuálmi budovali vlastný nezávislý štát, najkrajšími rokmi môjho života. Prečo? Lebo som cítil nesmiernu zameranosť, cieľavedomosť, prežíval som denne pocit, že mením sen Ľudovíta Štúra a celej jeho jedinečnej generácie na skutočnosť."