Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Redaktor a publicista Ernest Weidler sa narodil pred 85 rokmi

Ernest Weidler Foto: www.rtvs.sk

Ernest Weidler zomrel po krátkej chorobe 14. októbra 2012 v Bratislave. Dožil sa 79 rokov.

Ružomberok/Bratislava 1. februára (TASR) - Od narodenia publicistu, rozhlasového moderátora a redaktora Ernesta Weidlera uplynie vo štvrtok 1. februára 85 rokov.

Ernest Weidler sa narodil 1. februára 1933 v Ružomberku. Po skončení štúdia na bratislavskej Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) nastúpil v Československom rozhlase v Bratislave ako redaktor do redakcie pre mládež.

V roku 1961 aj s dvoma kolegami vytvorili rozsiahlu blokovú reláciu pre mládež s názvom Na modrej vlne, ktorá si získala veľkú popularitu u mladej generácie a za pomerne krátky čas sa zaradila medzi najpočúvanejšie rozhlasové relácie na Slovensku. Keďže v roku 1968 Modrá vlna odzrkadľovala ambície voľnej, slobodnej žurnalistiky, v roku 1969 z nej musel Ernest Weidler odísť. Na konci 70. rokov 20. storočia sa stal iniciátorom vysielania dovtedy na Slovensku nepoznaného moderného žánru, ktorý sa začal šíriť v Európe. Fíčer bola publicistika na vyššom stupni rozhlasovej žurnalistiky, ktorá povýšila reportáž a rozhovor na dielo s mnohými prvkami rozhlasovej umeleckej tvorby a svojou kompozičnou výstavbou a štylistikou sa blížila rozhlasovej hre alebo rozhlasovému umeleckému pásmu.

Po novembri 1989 vytvoril Ernest Weidler reláciu Nočné dialógy so širokým priestorom pre rozhlasových poslucháčov. Publicista Ernest Weidler nikdy nebol členom žiadnej politickej strany, čo znamenalo, že ani nemohol byť vedúcim funkcionárom v rozhlasovej hierarchii, o čo sa ani neusiloval. Po zmene politických pomerov na Slovensku sa v januári 1990 stal 1. námestníkom ústredného riaditeľa rozhlasu s priamou kompetenciou šéfa programu.

V roku 1989 získal Ernest Weidler ocenenie Zlatý mikrofón Československého rozhlasu. V roku 2008 dostal Cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasovej tvorby. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v roku 2012 nominovala Ernesta Weidlera na cenu Slovenského syndikátu novinárov za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky.

Je autorom knihy Oliver a Eňa na dereši (1999) a pripravil na publikovanie súbor esejí a rozhovorov Júliusa Fila, evanjelického duchovného, profesora teológie a bývalého generálneho biskupa Slovenskej evanjelickej cirkvi, s názvom Prenikanie soli.

Ernest Weidler zomrel po krátkej chorobe 14. októbra 2012 v Bratislave. Dožil sa 79 rokov.