Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

RTVS prinesie program, v ktorom sa stretlo 120 osobností Slovenska

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Záštitu nad programom prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová a Ministerstvo kultúry SR.

Bratislava 19. júna (TASR) - Až 120 osobností sa zapojilo do projektu Ďakujeme, Slovensko. Prvýkrát v histórii sa Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) a Slovenskému národnému divadlu (SND) podarilo v takomto rozmere zjednotiť ľudí z kultúrnej, spoločenskej, vedeckej a športovej oblasti v jednom programe. Ten RTVS odvysiela na Jednotke v piatok 26. júna o 20.30 h. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Projekt vznikal ešte v čase prísnych karanténnych opatrení, takže umelci buď vystupovali na javisku historickej budovy SND pred prázdnym hľadiskom, alebo nahrali osobné videoposolstvo zo svojich domovov nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. „RTVS ako spoločensky zodpovedná inštitúcia sa v spolupráci s SND a Národnou bankou Slovenska chce týmto programom veľmi pekne poďakovať všetkým občanom Slovenska za ich zodpovedný prístup počas pandémie nového koronavírusu. Je to naše vyjadrenie vďaky za to, ako zodpovedne sa naši občania po celý čas správali. Verím, že sme všetkým dali signál, že Slovensko sa v ťažkých chvíľach, tak ako to v histórii vždy bolo, dokázalo aj tentoraz zomknúť,“ poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Diváci sa môžu tešiť napríklad na vystúpenie sólistov zboru a orchestra Opery SND, Bratislavský chlapčenský zbor, opernú speváčku Ľubicu Vargicovú, huslistu Jána Kružliaka, speváka Richarda Müllera, Ľubicu a Mariána Čekovských, Billy Barmana a SĽUK. O to, ako sa vyrovnávali s obmedzeniami počas karantény, ale i o osobné posolstvo do budúcnosti sa s divákmi podelia viacerí herci, športovci, režiséri či spisovatelia. Za hudobnou dramaturgiou programu stojí Martin Valihora, ktorý ho vytvoril s režisérom Antonom Šulíkom. Diváci zároveň budú môcť podporiť občianske združenia, ktoré v krízovom čase pomáhali najohrozenejším ľuďom.

SND si tento rok pripomína 100. výročie svojho vzniku a podľa generálneho riaditeľa Petra Kováča koronakríza úplne zmenila plánované oslavy. „Uprostred pandémie sme sa rozhodli, že symbolicky pozveme do historickej sály SND celé Slovensko, aby sme poďakovali rôznym skupinám obyvateľstva, ktoré neboli v jednoduchej situácii. Verím, že toto poďakovanie nebude mať len symbolickú hodnotu, ale aj vysokú umeleckú úroveň,“ uviedol Kováč.

Záštitu nad programom prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová a Ministerstvo kultúry SR. Hlava štátu na záver poďakuje všetkým, ktorí svojou disciplínou a ochotou pomôcť bojovali proti pandémii.