Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Kultúra

Medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana 2020 vybrala štyroch finalistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

V 25-ročnej histórii ceny zasadli odborníci poroty online po prvý raz.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana (COČ) 2020 vybrala štyroch finalistov, sú nimi Ludmila Hrachovinová (1984), Daniela Krajčová (1983), Kristián Németh (1983) a Jozef Pilát (1992). Posudzovala portfóliá 36 umelcov do veku 40 rokov, výber zostavila na základe dôslednosti, vôle objavovať, precíznosti, humoru a tvorivých ambícií autorov. V 25-ročnej histórii ceny zasadli odborníci poroty online po prvý raz. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

"Väčšina z prihlásených umelcov artikuluje svojou tvorbou bystrú kritiku spoločnosti a jej inštitúcií. Kalibrovaním silného umeleckého prejavu a jazyka prepožičiavajú hlas spoločným obavám okolo aktuálnych tém dneška. Niektorí cez intervencie do dystópií prítomnosti naznačujú alternatívne budúcnosti. Iní hľadajú utópie budúcnosti a projektujú ich na plátno každodenného života v lokálnom kontexte. Spytujú javy vecí, a usilujú sa prísť na to, čím by sa niekedy mohli stať," uviedla vo svojom vyhlásení porota, ktorá zasadala 23. apríla. Keďže jej zloženie je medzinárodné, zasadali jej členovia vzhľadom na aktuálnu situáciu spojenú s novým koronavírusom online. "V celoročnom projekte, akým COČ je, bolo dôležité, aby nedošlo k časovým posunom pri žiadnej z fáz jeho realizácie. Vďaka technickým vymoženostiam bolo možné pristúpiť k výberu finalistov v pôvodne stanovenom termíne," poznamenala Golianová.

Členmi poroty COČ 2020 sú Vjera Borozan (ČR) – historička umenia, kurátorka a pedagogička na Katedre teórie a dejín umenia pražskej AVU, Bartholomew Ryan (USA) – nezávislý kurátor a teoretik umenia, absolvent Center for Curatorial Studies / Bard College, Jaro Varga (SR) – umelec s medzinárodným presahom a kurátor súčasného vizuálneho umenia, Kathrin Bentele (Švajčiarsko) – kurátorka a publicistka, v minulosti aktívna v Artists Space New York, Kunsthaus Glarus a aktuálne KW Berlín a Jan Verwoert (Holandsko) – kritik a publicista v oblasti súčasného vizuálneho umenia a kultúrnej teórie, profesor na Oslo National Academy of the Arts a Piet Zwart Institute v Rotterdame.

Laureát COČ 2020 získa finančnú satisfakciu v hodnote 5000 eur, dvojmesačný rezidenčný pobyt v rámci programu Residency Unlimited v New Yorku a samostatnú výstavu na Slovensku. Výstava aktuálneho ročníka ceny, ktorú organizuje Nadácia - Centrum súčasného umenia, sa uskutoční v Novej synagóge v Žiline od 2. októbra do 6. decembra. Meno laureáta sa verejnosť dozvie 13. novembra.