Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Kultúra

Bookerovu cenu získala nemecká spisovateľka Jenny Erpenbecková

Jenny Erpenbecková, autorka knihy 'Kairos', drží trofej po víťazstve v Medzinárodnej Bookerovej cene v Londýne v utorok 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Erpenbecková (57) sa stala prvou nemeckou spisovateľkou, ktorá toto ocenenie získala, zatiaľ čo Hofman (66) prvým mužským prekladateľom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 22. mája (TASR) - Tohtoročnú Medzinárodnú Bookerovu cenu v utorok získali nemecká spisovateľka Jenny Erpenbecková a prekladateľ Michael Hofmann za román Kairos, ktorý pojednáva o "deštruktívnom" milostnom vzťahu mladšej ženy a staršieho muža žijúcich vo východnom Berlíne počas 80. rokov minulého storočia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kniha pôvodne vyšla v nemeckom jazyku. Londýnska galéria Tate Modern, ktorá prestížne ocenenie udeľuje, však vyzdvihuje aj prácu prekladateľov, preto si Erpenbecková a Hofmann rovným dielom rozdelia cenu vo výške 50.000 libier (približne 58.600 eur).

Erpenbecková (57) sa stala prvou nemeckou spisovateľkou, ktorá toto ocenenie získala, zatiaľ čo Hofman (66) prvým mužským prekladateľom.

Predsedníčka tohtoročnej poroty Eleanor Wachtelová ocenila spisovateľkinu "žiarivú prózu", ktorá evokuje "zložitosť vzťahu" a atmosféru východného Berlína. "Začína sa láskou a vášňou, ale je to prinajmenšom rovnako o moci, umení a kultúre," skonštatovala.

Jenny Erpenbecková, autorka knihy „Kairos“, hovorí po tom, čo vyhrala Medzinárodnú Bookerovu cenu v Londýne, utorok 21. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Podľa Erpenbeckovej, ktorá sa vo východnom Berlíne, vtedajšom hlavnom meste Nemeckej demokratickej republiky (NDR), narodila, predstavuje pád Berlínskeho múru v roku 1989 okamih "oslobodenia sa". "Zaujalo ma, že oslobodenie nie je to jediné, čo sa dá v takomto príbehu povedať. Sú tu roky pred a roky po," citovala AFP z jej vyhlásenia.

Tento rok sa do užšieho výberu poroty dostali knihy argentínskej spisovateľky Selvy Almadovej, juhokórejského prozaika Suk-Young Hwanga, holandskej autorky Jente Posthumovej, brazílskeho spisovateľa Itamara Vieiru Juniora a novinárky Ie Genbergovej.

Laureátmi minuloročnej Medzinárodnej Bookerovej ceny sa stali bulharský spisovateľ Georgi Gospodinov a prekladateľka Angela Rodelová za román Úkryt času (Time Shelter).