Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Medzinárodný festival horských filmov ponúkne i besedy s horolezcami

Otvorenie Medzinárodného festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 22. apríla 2010 v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Tomáš Halász

Popradský festival sa v súčasnej epidemiologickej situácii odohrá naživo aj online.

Poprad 6. októbra (TASR) - V poradí 29. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorý sa začne v stredu 13. októbra v Poprade, ponúkne i besedy s horolezcami. Počas piatich dní diváci uvidia spolu 44 filmov zo 17 krajín sveta.

"Vyberali sme spomedzi 95 prihlásených snímok a teší nás, že do súťaže sa prepracovalo aj osem slovenských titulov. Medzi nimi nebude chýbať ani najnovší filmový projekt dokumentaristu Pavla Barabáša s názvom Dhaulágirí je môj Everest," uviedla pre TASR riaditeľka festivalu Mária Hámor. S Barabášom i Zoltánom Demjánom, ktorý je hlavným protagonistom filmu, sa budú môcť diváci stretnúť v sobotu (16. 10.) večer, keď bude mať tento film v Poprade premiéru.

Na besedu s divákmi v piatok (15. 10.) a uvedenie filmu o svojom najnovšom životnom dobrodružstve príde český himalájista Marek Mára Holeček. Druhá divácka beseda pripomenie v sobotu (16. 10.) polstoročie od prvého výrazného úspechu československých horolezcov v Himalájach.

"V roku 1971 sa im podarilo dosiahnuť vrchol obávanej Hory smrti, na Nanga Parbate stáli Michal Orolin a Ivan Fiala. Na udalosti spred 50 rokov si prídu zaspomínať účastníci tejto expedície, Michal Orolin, Ľudovít Zahoranský, Ivan Urbanovič, Gejza Haak a Martin Mladoň," priblížila Hámor.
Vystavené plagáty všetkých doterajších ročníkov Medzinárodného festivalu horských filmov vo vestibule počas záverečného dňa 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu horských filmov v Poprade 14. októbra 2012, foto z archívu.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Popradský festival sa v súčasnej epidemiologickej situácii odohrá naživo aj online. "V troch sálach v Poprade a v kinách v Kežmarku i v Spišskej Novej Vsi budeme premietať iba pre obmedzený počet divákov. Sála v priestoroch Mestského úradu v Poprade bude iba pre zaočkovaných divákov, popradské kino Tatran a kino Iskra v Kežmarku budú v kategórii OTP. Dom kultúry Poprad a kino Mier v Spišskej Novej Vsi budú fungovať v základnom režime, teda pre všetkých divákov," spresnila Hámor.

Súčasťou festivalovej ponuky sú aj dve fotografické výstavy. Vo foyeri mestského úradu je to výstava fotografa Milana Kapustu s názvom Krásy Tatier a Slovenského krasu a v priestoroch popradského nákupného centra na Námestí svätého Edígia Čaro slovenských vodopádov, ktorej autorom je Vladimír Šifra.

Kvalitu a úroveň filmov bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota. Ich verdikt sa diváci dozvedia v nedeľu popoludní, keď budú mať zároveň šancu vidieť niektoré z víťazných filmov.