Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Mesto Žilina zapožičalo trenčianskej galérii obraz Straku Obecná rada

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dielo Obecná rada zobrazuje rokovanie politikov.

Žilina 8. júla (TASR) – Mesto Žilina zapožičalo trenčianskej Galérii Miloša Alexandra Bazovského jedno z najvýznamnejších diel akademického maliara Štefana Straku s názvom Obecná rada. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka bude obraz súčasťou Strakovej autorskej výstavy, ktorá sa uskutoční v galérii od štvrtka do 25. septembra.

Doplnil, že o zapožičaní rozhodli v stredu (7. 7.) mestskí poslanci na mimoriadnom videokonferenčnom rokovaní. "Olejomaľba na plátne z roku 1927, ktorej hodnotu znalec určil na 35.000 eur, je umiestnená v malej zasadačke na Radnici mesta Žilina. Od prvého predstavenia v roku 1927 v Žiline mohli milovníci umenia vidieť dielo len dvakrát, v roku 1931 v Prahe a v roku 1987 práve v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne," uviedol Miškovčík.

Dielo Obecná rada zobrazuje rokovanie politikov. "Podľa kurátora trenčianskej výstavy Martina Šugára je námet skupinového portrétu v modernom slovenskom maliarstve ojedinelý. Možno sa preto iba domnievať, že Straka našiel inšpiráciu na tému diela v niektorom zo starších diel z múzeí alebo galérií v Prahe, Budapešti, Ríme, Paríži či v Drážďanoch, kde absolvoval študijné cesty," dodal hovorca mesta Žilina.

Akademický maliar Štefan Straka sa narodil 17. júla 1898 v Trenčianskej Teplej. "Prvýkrát vystavoval spoločne s Martinom Benkom a Cyrilom Jančálekom vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach, potom nasledovali spoločné výstavy v Turčianskom Sv. Martine, v Žiline a Bratislave. Zomrel ako 34-ročný v januári 1932 po zrážke s automobilom na dnešnom Americkom námestí v Bratislave. Preto aj aktuálna výstava v Trenčíne má podtitul Tragická smrť slovenského maliara," uzavrel Miškovčík.