Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

MFDF Ji.hlava vyhlási víťazov, cenu za prínos získa Aj Wej-wej

Čínsky umelec Aj Wej-wej, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Filmy Aj Wej-weja sú silným svedectvom o osobnej odvahe, či je sám ich aktérom alebo 'len' pozorovateľom, komentoval výber tohtoročného laureáta Hovorka.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Online verzia Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava pokračuje, v sobotu (31. 10.) vyhlásia víťazov a ocenia najlepšie filmy 24. ročníka. "Cenu za prínos kinematografii prevezme Aj Wej-wej," informovala TASR vedúca mediálnej komunikácie festivalu Zuzana Kopáčová. Slávnostný večer môžu diváci sledovať v streame Českej televízie alebo na webstránke festivalu.

Slávnostné vyhlásenie víťazov prebehne online a nezvyčajne uprostred festivalu. "Tento ročník sme predĺžili do 8. novembra, takže aj keď teraz odovzdáme ceny, festival sa tým nekončí. V tejto chvíli sa blížime k vydaniu 5000 akreditácií a denné zobrazenie webstránok odpovedá počtu zobrazení za celý uplynulý ročník," uviedol riaditeľ festivalu Marek Hovorka.

Ceny najlepším filmom jihlavského festivalu udelia v sobotu spolu s Cenou za prínos svetovej kinematografii, ktorú si prevezme čínsky umelec a aktivista Aj Wej-wej. "Pri hľadaní jazyka, ako osloviť ľudí, objavil Aj Wej-wej dokumentárny film. Dokázal vykročiť z tieňa svojich umeleckých projektov a so svojou skúsenosťou zo sveta výtvarného umenia premenil svoje filmy na nástroj spoločensko-politickej komunikácie, ktorý ale stále zostáva súčasťou umenia. Filmy Aj Wej-weja sú silným svedectvom o osobnej odvahe, či je sám ich aktérom alebo 'len' pozorovateľom," komentoval výber tohtoročného laureáta Hovorka.

Víťazné filmy vyhlásia v súťažných sekciách Opus Bonum, Mezi moři, Mezi moři - študentská súťaž, Česká radost, První světla, Fascinace, Fascinace: Exprmntl.cz, Krátká radost a Svědectví.

Začiatok slávnostného ceremoniálu je naplánovaný na 20.00 h. Diváci mimo územia Českej republiky si môžu veľkú časť filmového programu MFDF Ji.hlava pozrieť prostredníctvom portálu DAFilms.com.