Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

MFF Bratislava uvedie víťazný film z Benátok Pieta

Držiteľ benátskeho zlatého leva za najlepší film roka - juhokórejský režisér Kim Ki-duk. Foto: TASR/AP

Pieta je už osemnásty film režiséra Kim Ki-duka, ktorý zobrazuje šokujúcim spôsobom krutosť sveta peňazí, všadeprítomné zlo, odpudivé sexuálne scény, ale aj ľútosť a znovu nájdené city.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Medzinárodný filmový festival Bratislava (9. - 15. novembra) uvedie najnovšiu snímku juhokórejského režiséra Ki-duka Kima Pieta, víťazný film z MFF v Benátkach. TASR informovala za organizátorov festivalu Silvia Turnerová.

Oceňovaného kórejského tvorcu filmov Samaritánka, Golfová palica či Jar, leto, jeseň, zima... a jar festivalové publikum už dobre pozná. "Preslávil sa svojím sugestívnym a často brutálnym štýlom. Po minuloročnom žalospeve Arirang prichádza Kim Ki-duk s drsnou, symbolickou drámou, ktorá v Benátkach vzbudila protichodné reakcie," doplnila.

Pieta rozpráva príbeh nemilosrdného zabijaka, vymáhateľa dlhov, ktorý každého, kto nemôže zaplatiť, donúti, aby sa sám zmrzačil. Do života mu náhle vstúpi tajomná žena, ktorá tvrdí, že je jeho matka a vyvolá v ňom doteraz netušené pocity. "Pieta je Kim Ki-dukov už osemnásty film v poradí, ktorý zobrazuje šokujúcim spôsobom krutosť sveta peňazí, všadeprítomné zlo, odpudivé sexuálne scény, ale aj ľútosť a znovu nájdené city," dodala.

Video: Trailer k filmu Pieta



Ďalšou lahôdkou v programe 14. ročníka bratislavského festivalu je celovečerný debut amerického režiséra Benha Zeitlina Divoké stvorenia južných krajín (Beast of the Southern Wild). Film je príbehom 16-ročnej Hushpuppy, ktorá žije v Louisiane, vo svojráznej komunite oddelenej od zvyšku sveta. Keď jej otec ochorie a domov nečakane zasiahne prírodná katastrofa, Hushpuppy sa musí sama vyrovnať s krutou realitou pomocou polodivých "prehistorických" zverov. Film už zaujal divákov na festivale v Sundance, kde získal Veľkú cenu poroty, v Cannes mu udelili Zlatú kameru pre najlepší debut.

Bratislavský festival pripravuje pre svojich návštevníkov aj niekoľko noviniek. Jednou z nich je nové Festivalové centrum - Sklad č. 7 v nákupnom centre na ľavom brehu Dunaja, v ktorom bude denne prebiehať sprievodný program, množstvo stretnutí a diskusií.

Po skončení bratislavskej časti sa MFF Bratislava 2012 presunie do Banskej Bystrice, kde bude do 17. novembra pokračovať Festivalovými dňami.