Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

MFF Bratislava zatraktívnil sekciu Made in Slovakia súťažou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Stretne sa v nej sedem filmov, ktoré mali premiéru v roku 2012. TASR informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Na situáciu v slovenskej kinematografii reaguje 14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (9.-15.11.). Sekciu venovanú prehliadke aktuálnej domácej produkcie Made in Slovakia zatraktívnili organizátori Súťažou hraných filmov. Stretne sa v nej sedem filmov, ktoré mali premiéru v roku 2012. TASR informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.

Sekcia Made in Slovakia mala doteraz podobu nesúťažnej prehliadky noviniek domácej kinematografie. "So zvýšeným počtom premiér hraných filmov v roku 2012 sa organizátori rozhodli rozšíriť sekciu o Súťaž hraných filmov," doplnila s tým, že sekcia bude atraktívnejšia aj pre samotných tvorcov a ponúkne divákom možnosť porovnať jednotlivé filmové novinky (slovenské, alebo nakrútené v koprodukcii s Českom), ktoré vstúpili do kín v aktuálnom roku.

Súťaž hraných filmov zachytáva aj jednotlivé línie, ktoré sa vyprofilovali v slovenskej kinematografii v rámci hranej tvorby. Na jednej strane sú to nízkorozpočtové filmy ako jedno z možných tvorivých východísk - Zlo (r. Peter Bebjak), Anjeli (r. Róbert Šveda), na druhej strane zavedení tvorcovia a ich filmy reflektujúce temné etapy našich dejín - eŠteBák (r. Juraj Nvota), V tieni (r. David Ondříček) a potom filmy debutujúcich režisérov - Tigre v meste (r. Juraj Krásnohorský) a slovenský nominant na Oscara Až do mesta Aš (r. Iveta Grófová). Kolekciu súťažných filmov dopĺňa koprodukčný film Richarda Řeřichu Don't Stop.

Medzinárodná porota udelí Cenu Unicredit Bank za najlepší hraný slovenský film finančne dotovanú sumou vo výške 3000 eur. Mimo súťaže bude uvedený debut Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami a televízny film Martina Kákoša z cyklu Filmoviedky Obzri sa včas.

V programe sekcie Made in Slovakia nebudú chýbať ani dokumentárne, krátke a študentské filmy. "V slovenskej premiére bude uvedený dlho očakávaný dokument Jara Vojteka Cigáni idú do volieb, v ktorom režisér sleduje populárneho rómskeho lídra a muzikanta Vlada Sendreia v zápale volebného boja," dodala na margo filmu, ktorý bude mať svetovú premiéru koncom októbra na Medzinárodnom festivale dokumentárneho filmu Jihlava. Na MFF Bratislava bude mať premiéru aj dokument Tomáša Krupu Absolventi o tvrdom strete čerstvých absolventov s realitou.

Blok krátkych filmov ponúkne napríklad premiéry snímok Výstava dvojice režisérov Andrej Kolenčík a Peter Begányi, Kabát nový film Petra Magáta či animovanú snímku Pandy Matúša Vizára.