Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Mikulášsky Jazzový Festival predstaví päťdesiatku hudobníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Liptovský Mikuláš 30. júla (TASR) – Mikulášsky Jazzový Festival predstaví od piatka do nedele deväť projektov a zhruba päťdesiatku hudobníkov prevažne zo Slovenska. Otvoril ho koncert tria Andreja Farkasa na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši.

Podľa spoluorganizátora festivalu Martina Budaja sa v Dome kultúry predstaví aj zoskupenie deviatich mladých hudobníkov zo siedmich rôznych krajín Emiliano Sampaio Mereneu Project. „Podmaní si vás nápaditosťou aranžmánov, moderným zvukom s odkazom na džezovú tradíciu a predovšetkým excelentnou zohratosťou a hudobným prejavom," uviedol Budaj.

Súčasťou festivalu je hudobno-hlasový kreatívny workshop, ktorý povedie Iva Bittová. „Účastníkom ponúkne v sobotu (31. 7.) o 16.30 h v Dome kultúry jedinečnú možnosť zažiť živelnú Ivu Bittovú z bezprostrednej blízkosti. Svojou rýdzou osobitosťou prežíva hudbu s neuveriteľnou prirodzenosťou a ľahkosťou. Workshop je otvorený pre všetkých záujemcov bez rozdielu a vstup je voľný," uviedol Budaj.

Podotkol, že zlatým klincom festivalu bude vystúpenie projektu Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka Altar Quintet s Jurajom Griglákom, Martinom Valihorom a špeciálnym hosťom pôvodom z USA.

„Keď budete počuť, ako Michael Stewart hrá na trúbku, neprekvapí vás, že pochádza z kolísky džezu – z New Orleans. Už dlhšiu dobu žije v Poľsku, kam sa odsťahoval za láskou, vďaka čomu nadviazal množstvo zaujímavých spoluprác. Na moderovanom seminári Inšpiruj sa session v nedeľu o 16.30 h sa podelí o cenné skúsenosti a porozpráva aj o spolupráci s ikonami svetovej jazzovej scény. Vstup je voľný," dodal spoluorganizátor Mikulášskeho Jazzového Festival.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.