Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Milan Sládek predstavil v Bruseli sériu svojich obrazov

Na archívnej snímke slovenský mím, choreograf, režisér a pedagóg Milan Sládek. Foto: TASR Dano Veselský

Moji kamaráti hovoria, že maľujem sám seba. Možno je to tak. Som presvedčený, že v pantomíme sa nachádza výtvarné umenie, uviedol slovenský mím Milan Sládek.

Brusel 10. júna (TASR) - Niekoľko desiatok Slovákov a milovníkov umenia sa v štvrtok večer v Bruseli zúčastnilo na ukončení výstavy obrazov svetoznámeho slovenského míma Milana Sládka, ktorý už roky žije v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Informoval o tom v piatok spravodajca TASR.

Výstava obrazov rozpohybovaných ľudských tiel a portrétov bola od začiatku apríla tohto roku inštalovaná v galérii ARTour Gallery nachádzajúcej sa neďaleko inštitúcií EÚ v širšom centre Bruselu.

Sládek ukončenie výstavy spestril svojim pantomimickým vystúpením, tancom inšpirovaným balijskou kultúrou. Umelca prítomnému publiku predstavili kurátorka výstavy Elisabeth Kochová a predstavitelia Generálneho konzulátu SR v Bruseli, ktorý štvrtkové podujatie podporil.

Sládek pre TASR uviedol, že počas výstavy jeho obrazov v Kolíne nad Rýnom bol oslovený kurátorkou bruselskej galérie. Bruselskí galeristi si sami vybrala sériu jeho obrazov, ktoré vznikali v posledných desaťročiach; 84-ročný umelec vyjadril so spôsobom inštalácie výstavy v ARTour Gallery spokojnosť.




"Moji kamaráti hovoria, že maľujem sám seba. Možno je to tak. Som presvedčený, že v pantomíme sa nachádza výtvarné umenie. V pohyboch, v kompozícii tých pohybov, alebo keď robím väčšiu inscenáciu a javisko zastieram obrazmi. Potom je samozrejmé, že tieto skúsenosti dávam aj na papier," vysvetlil Milan Sládek.

Podľa vlastných slov maľuje vtedy, keď má čas a chuť, aj preto svoje obrazy rozpohybovaných ľudských tiel považuje za "presvedčivé a dôrazné".

Sládkove obrazy boli už v minulosti prezentované v Štrasburgu, v Mníchove či Québecu. "Dostávam pozvánky na predstavenia pantomímy spolu s vystavovaním mojich obrázkov," povedal. Spresnil, že sa venuje predovšetkým akvarelu, občas použije akryl, ale "necháva slobodu farbám a vode", aj preto sú jeho postavy niekedy tak rozhýbané.

"Tie obrazy sú môj život, dá sa povedať. Pretože som tvorca, ale aj ten materiál. A tak sa moje predstavy o tom, čo je telo schopné urobiť, dostávajú aj do mojich obrázkov," uviedol slovenský umelec.









(spravodajca TASR Jaromír Novak)