Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Milanová: Rušíme diktát súkromným rádiám

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerka kultúry pripomína, že prehodnotenie povinných kvót slovenskej hudby vo vysielaní rádií spomína aj programové vyhlásenie vlády.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Štát nemá diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať. Ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová (OĽANO) to uviedla v reakcii na kritiku, ktorá sprevádza návrh zrušenia povinných kvót pre slovenskú hudbu vo vysielaní súkromných rádií. Zmena má nastať prijatím nového zákona o audiovizuálnych službách, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Milanová zdôraznila, že MK generálne neruší podiel slovenskej hudby v rádiách. "Ostanú zachované v rádiách RTVS, a to vo výške 35 percent, tak ako doteraz," uviedla ministerka, ktorá úlohu podpory domácej tvorby vidí práve v činnosti RTVS.

Ministerka pripomína, že prehodnotenie povinných kvót slovenskej hudby vo vysielaní rádií spomína aj programové vyhlásenie vlády. Uisťuje zároveň, že rezort je otvorený diskusii k tomuto návrhu v rámci medzirezortného pripomienkového konania. "Budeme sa zaoberať všetkými vznesenými pripomienkami."

Podanie hromadnej pripomienky oznámili umelci, hudobníci i publicisti, ktorí zároveň spustili petíciu na podporu hromadnej pripomienky. Kritizujú v nej neodôvodnené zrušenie kvót pre súkromné rádiá, čo podľa nich vyústi do zníženia podielu slovenských pesničiek v rozhlasovom vysielaní. "Ponechanie kvóty len u verejnoprávneho vysielateľa v zmysle návrhu MK nedokáže naplniť stanovené ciele zákonodarcu s ohľadom na množstvo vysielateľov pôsobiacich na území Slovenskej republiky. Navyše, zavedením takéhoto diskriminačného opatrenia by nastala situácia, že slovenské hudobné diela by boli vysielané prevažne len na verejnoprávnych rozhlasových okruhoch s relatívne špecifickým okruhom poslucháčov," argumentujú autori pripomienky a signatári petície.

Poukazujú zároveň na pozitívny efekt pre autorov a interpretov a samotnú domácu tvorbu, ktorý znamenalo zavedenie povinného podielu v apríli 2016. Argumentujú i tým, že podobná, percentuálne ešte zvýšená podpora domácej hudobnej scény, funguje vo viacerých európskych krajinách, navyše jej opodstatnenosť uznal aj Ústavná súd SR.

Exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Hlas-SD) považuje iniciatívu MK za barbarský návrh a vníma ho ako Milanovej ďalšie poškodenie umeleckej obce. "Vyzývam ministerku, aby sa stretla so slovenskými hudobníkmi a producentmi a až potom prijala toto brutálne rozhodnutie," zdôraznila Laššáková, ktorá zvažuje aj o zvolaní mimoriadneho rokovania Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.