Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Milanová: Mediálne zákony sú pripravené kvalitne, verím, že prejdú

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR - Pavel Neubauer

V parlamente je v druhom čítaní zákon o mediálnych službách (nahradzujúci zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o digitálnom vysielaní) i autorský zákon.

Bratislava 28. decembra (TASR) – Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) verí, že mediálnu legislatívu, predloženú do Národnej rady (NR) SR, sa podarí schváliť bez výrazných zmien v navrhovanom znení. "Hoci platí, že v politike je možné všetko a nikdy nehovor nikdy, som presvedčená, že tie návrhy sú tak kvalitne pripravené a vysvetlené koaličným partnerom, že prejdú bez výrazných zmien," uviedla ministerka v koncoročnom rozhovore pre TASR.

Zdôraznila, že príprave mediálnych zákonov venoval rezort celé mesiace. "Je to kompletná rekodifikácia mediálnej legislatívy, ktorá reaguje na aktuálnu situáciu, nové médiá a metódy vysielania a retransmisie a potreby jednotnej regulácie v celej oblasti mediálnych služieb," pripomenula Milanová.



V parlamente je v druhom čítaní zákon o mediálnych službách (nahradzujúci zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o digitálnom vysielaní) i autorský zákon. Vláda tiež schválila pred Vianocami novelu zákona o kultúrno-osvetovej činnosti, na rokovanie kabinetu je pripravený zákon o publikáciách. Stále v procese tvorby je ústavný zákon, ktorý sa má venovať aj ochrane novinárov. "Bol už predstavený aj v koalícii, preberali sme ho aj so zástupcami médií. Stále sú ešte niektoré detaily, ktoré potrebujeme doladiť tak, aby takáto norma so silou ústavného zákona mala aj pri hlasovaní čo najširšiu podporu,“ vysvetlila Milanová.

Ministerka pozitívne ocenila aj prijaté mediálne zákony v končiacom sa roku. Zákon, ktorým sa upravili podmienky dovozu a vývozu predmetov kultúrnej hodnoty, implementuje nariadenia Európskej únie, ktoré majú zabrániť, aby sa nezákonne získané a vyvážané predmety kultúrnej hodnoty z tzv. tretích krajín dostali na územie únie, rovnako sprísňuje reguláciu aj tým, že sa zákonné povinnosti pri narábaní s predmetmi kultúrnej hodnoty týkajú už aj tzv. príležitostných predajcov, v online prostredí či na zberateľských burzách. „V prípade kofinancovania starostlivosti o mohylu M.R. Štefánika ide o národný záujem, čo potvrdzuje aj to, že tento návrh prešiel naprieč politickým spektrom ako uznanie toho, že nikto nespochybňuje ani osobnosť M. R. Štefánika, ani význam mohyly na Bradle, na ktorú môžeme byť hrdí,“ doplnila Milanová. Upozornila tiež, že novela zákona o múzeách a galériách stanovuje doteraz absentujúce pravidlá výberu i mandátu riaditeľov zbierkotvorných inštitúcií.