Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Milanová: So 180 miliónmi eur by RTVS už dokázala fungovať

Na snímke dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas 138. schôdze vlády SR 1. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS.

Bratislava 1. marca (TASR) – S rozpočtom vo výške približne 180 miliónov eur by RTVS mala rozpočet zabezpečujúci nielen naplnenie všetkých zákonných povinností, ale aj podmienky na rozvoj. Po stredajšom rokovaní vlády to v súvislosti s návrhom Ministerstva kultúry (MK) SR na zmenu financovania telerozhlasu uviedla dočasne poverená šéfka kultúrneho rezortu Natália Milanová (OĽANO).

"S touto sumou by už dokázala RTVS fungovať a napĺňať svoje poslanie," povedala ministerka, odvolávajúc sa aj na diskusiu s predstaviteľmi verejnoprávneho médiá. Akýkoľvek nižší príspevok podľa nej nevytvorí pre RTVS podmienky, ktoré na svoje poslanie potrebuje.

Suma 180 miliónov eur predstavuje 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). V návrhu novely zákona, ktorý ministerstvo predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, sa spomína zabezpečenie financovania RTVS na základe podielu z HDP na úrovni minimálne 0,17 percenta a optimálnej hodnoty 0,19 percenta HDP.



Okrem nárokovateľného štátneho príspevku, odvíjajúceho sa od podielu HDP, legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu Zmluvy so štátom, prostredníctvom ktorého sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.