Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Milanová: Tvorba J. Kubánku ovplyvnila celé generácie tanečníkov

Na archívnej snímke v popredí uprostred zaslúžilý majster Juraj Kubánka po premiére tanečného predstavenia "návraty do nenávratna" SĽUK. Foto: TASR - Martin Baumann

Kubánka získal za svoju celoživotnú činnosť štátne vyznamenania, v roku 1966 mu udelili aj titul zaslúžilý umelec.

Bratislava 19. júla (TASR) - Tvorba Juraja Kubánku, ktorý zomrel v pondelok, ovplyvnila celé generácie tanečníkov, umeleckých tvorcov a obdivovateľov scénického umenia doma aj v zahraničí. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Šéfka rezortu kultúry uviedla, že v pondelok v súvislosti s úmrtím choreografa, tanečníka, režiséra, dramaturga, spoluzakladateľa Lúčnice a dlhoročného umeleckého vedúceho SĽUK-u Kubánku zasiahla Slovensko ďalšia smutná správa. Úprimnú sústrasť vyjadrila celej jeho rodine a priateľom.

V pondelok nadránom zomrel vo veku 92 rokov spoluzakladateľ a dlhoročný umelecký vedúci SĽUK-u Juraj Kubánka. Od roku 1949 pôsobil v SĽUK-u ako choreograf, tanečník a režisér. Kubánka získal za svoju celoživotnú činnosť štátne vyznamenania, v roku 1966 mu udelili aj titul zaslúžilý umelec.